GRYNAS.lt aiškinasi, ar toje vietoje statybos yra leidžiamos ir kodėl rengiant naująjį specialųjį planą nėra sugriežtinama Vilniaus senamiesčio apsauga.

Nesupranta, kodėl leidžiamos tokios statybos

„Žemės sklypas, esantis Subačiaus g. 10, parengtame Specialiajame plane patenka į Miesto zoną ir jo teritorijai nustatyta „atkūrimo“ galimybė. Atkūrimas šiame Specialiajame plane apibrėžiamas kaip „neišlikusios nekilnojamosios kultūros vertybės atkūrimas“. Tuo pačiu Specialiajame plane pridėta nuoroda į jau patvirtintą detalųjį planą, kuriuo sklype Subačiaus g. 10 yra leidžiama nauja statyba. Norėčiau pabrėžti, kad ne „atkuriamoji“, ne istoriniais tyrimais paremta, o visiškai nauja statyba“, - pasakojo skaitytoja.

Subačiaus g. planuojamas daugiabutis

Pasak moters, Subačiaus gatvė yra svarbi visam senamiesčiui: „Žemės sklypas Subačiaus g. 10 patenka į istorinį Vilniaus senamiesčio branduolį, išlaikiusį autentišką arba artimą autentiškai urbanistinę struktūrą, kuriam turėtų būti skiriamas padidintas dėmesys. Subačiaus gatvė yra siejama su vienu iš esmingiausių Vilniaus senamiesčio bruožų, turinčių tiesioginį santykį su netoli esančia miesto gynybine siena. Taigi bet koks Subačiaus gatvės autentiškumo pažeidimas turėtų neigiamą įtaką viso Vilniaus senamiesčio autentiškumo išsaugojimui.“

Senamiestis – ne muziejus

Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas GRYNAS.lt teigė, kad nauja statyba toje vietoje yra galima ir ji nedarytų žalos.

„Ten prieštaravimo nėra, nes dar 1995 metais Vilniaus senamiesčio regeneravimo projekte ir projektų koncepcijos sklypų plane, kuris patvirtintas kaip detalusis planas ir yra numeris vienas dokumentas, reglamentuojantis veiklą 20 metų, ten leidžiama nauja statyba, todėl detalusis planas buvo suderintas“, - kalbėjo V. Karčiauskas.

Pasak pašnekovo, detalusis planas niekam žalos nedaro: „Detalusis planas yra parengtas taip, kad, jeigu neklystu, numatyti du aukštai ir mansarda. Bet jis labai seniai parengtas - prieš maždaug 10 metų. Čia jokios žalos vertybėms nedaro. Laikas visiems suvokti, kad tai ne muziejus, nes jeigu būtų muziejus, tai ir gyventi jame būtų negalima.“

Apsauga bus sugriežtinta

Kultūros ministras Šarūnas Birutis GRYNAS.lt teigė, kad Vilniaus senamiestis yra unikalus, todėl jo apsauga bus sugriežtinta. Ir visos naujos statybos turės atitikti šio dokumento nuostatas.

Šarūnas Birutis

„Vilniaus istorinis centras – viduramžiais susiformavęs miestas, kuris išsaugojo turtingą pastatų įvairovę. Dėl šios priežasties 1994 metais jis įrašytas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Senamiesčio teritorijoje plėtros ar tvarkymo darbus šiuo metu reglamentuoja įvairūs teritorijų planavimo dokumentai ir teisės aktai. Naujos plėtros iniciatoriai bando apeiti, todėl šiuo metu baigiamas parengti naujasis specialusis nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos planas, t.y. teritorijų planavimo dokumentas, kuris užtikrins senamiesčio ir jo teritorijos išsaugojimą, nustatys paveldosaugos reikalavimus ir konkrečių tvarkymo priemonių sistemą jo teritorijoje ir apsaugos zonoje. Mums svarbu, kad šios taisyklės būtų visiems suprantamos vienodai - tiek visuomenei, tiek miesto plėtra užsiimantiems specialistams, kad nebūtų interpretacijų ir konfliktų“, - teigė Š. Birutis.

Paprašytas pakomentuoti specialisto žodžius, kad senamiestis – ne muziejus, ministras teigė, kad rengiant naująjį planą kai kurie momentai bus ne laisvesni, o priešingai – sugriežtinti: „Nežinau, kaip specialistas įsivaizduoja muziejų, todėl man sunku sutikti arba nesutikti su jūsų minimo asmens komentaru. Mano manymu, Vilniaus senamiestis unikalus. Tačiau turime suprasti, kad Vilniaus senamiestis gyvas, kvėpuojantis naujomis idėjomis, nuolatos atsinaujinantis, todėl mums svarbu kad prioritetas būtų teikiamas apsaugai, todėl saugant senamiestį, jo unikalumą ir išskirtinę architektūrą, kai kurie momentai bus sugriežtinti.“

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.