Dabar, kai maras vis stipriau įsisiautėja ir išguldo vis daugiau šernų, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai gyventojams miškuose leido žiemai pasiruošti malkų, ar valyti mišką.

„Įvažiuojant į miškus, būtina specialiomis priemonėmis dezinfekuoti, nupurkšti transporto priemonių ratus ir batus. Jeigu miškas priklauso valstybei, dezinfekavimu turi pasirūpinti miškų urėdija, turintys nuosavus miškus, dezinfekcinėmis priemonėmis rūpinasi patys savininkai. Jų galima įsigyti veterinarijos vaistinėse“, – sakė Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Romas Černius.

Veiklą reikia vykdyti, kad urėdijos nepatirtų nuostolių

Paklaustas, kodėl galiausiai buvo apsispręsta leisti vykdyti afrikinio kiaulių maro užkrato zonoje esančiuose miškuose, R. Černius tvirtino, kad ilgam laikui uždraudus bet kokią veiklą miškuose, urėdijos gali patirti didelių finansinių nuostolių.

Pastarosiomis dienomis Alytaus rajone, Alovės seniūnijos miške, rasti dar 4 nuo afrikinio kiaulių maro nugaišę šernai. R. Černiaus teigimu, per pastarąsias tris savaites iš viso šios seniūnijos miškuose buvo rasta 15 nugaišusių šernų, tačiau ne visiems buvo nustatytas afrikinis kiaulių maras. Šiame miške laikinai buvo uždrausta medžioti. Šernų gaišenos sunaikintos, atlikta teritorijos dezinfekcija.

Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas gyventojams primena, kad miške radus nugaišusį laukinį gyvūną, būtina nedelsiant informuoti teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Rasti laukiniai gyvūnai neturi būti judinami, kol jų neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nepaims mėginių tyrimams dėl užkrečiamųjų ligų.