Savo straipsnyje organizacija PETA rašo, jog naktimis aktyvūs, baikštūs palminiai musangai dėl šios kavos produkcijos dažniausiai sugaunami laisvėje, įkalinami ankštuose narvuose. Jų gerovei reikalinga erdvė bei natūrali aplinka, tačiau pinigais susirūpinusiems kavos pramonės verslininkams tai nė motais.

Musangai kraustosi iš proto prie kupinų dubenų pupelių

Ėmus sklisti kalboms, jog gyvūnai tokios rūšies kavos gamybai yra žiauriai išnaudojami, kai kurie klientai atsisakė ją pirkti. Tuomet kava pradėta žymėti „gauta iš laukinių žinduolių“, tačiau tokios etiketės dažniausiai yra melagingos.

Slaptas PETA tyrėjas apsilankė palminių musangų fermose Indonezijoje bei Filipinuose – šios šalys eksportuoja daugiausia Kopi Luwak kavos pupelių.

Tyrėjas aplankė ir tas fermas, iš kurių iškeliaujanti produkcija žymima „gauta iš laukinių žinduolių“ etiketėmis.

Šiose fermose nuo odos infekcijų kenčiantys, išplikę palminiai musangai buvo apimti zoochozės. Tai neurologinis sutrikimas, pasireiškiantis nelaisvėje, mažose erdvėse laikomiems gyvūnams. Žinduoliai bėgioja iš vieno kampo į kitą, trepsi kojomis, kikuoja galva – toks elgesys rodo, jog jie tiesiog eina iš proto dėl depresijos ir nuobodumo.

Situaciją fermose apibūdino britų aktorius Peteris Eganas, o organizacija PETA tokius žmonijos padarinius apibūdino metafora: „Musangų kava – žiaurumo gurkšnis“.

Laukinių žinduolių išmatų rinkti niekas nesivargina

Laisvėje palminiai musangai aktyviai laipioja medžiais, kad pasiektų kavos pupeles. Narvuose jie šerami gerokai didesniu kiekiu šių pupelių, nei natūraliai pajėgtų suėsti.
Dėl vienos rūšies maisto gyvūnams pradeda trūkti įvairių medžiagų, dėl šios priežasties jie plinka.

Fermų vadovai PETA tyrėjui atskleidė, jog musangai taip laikomi apie trejus metus – vėliau jie tampa „ne tokie produktyvūs“ ir paleidžiami į laisvę. Jei musangų mažyliai gimsta nelaisvėje, jie dažniausiai neišgyvena paleisti atgal į džiungles.

Vienas iš fermerių palygino musangų mitybos režimą (kai tenka suėsti gausybę kavos pupelių), su žmonių besaikiu cigarečių rūkymu. Panašų poveikį metai nelaisvėje turi žvėrelio organizmui.

Lygiai taip pat šiuo verslu užsiimantys verslininkai pripažino, jog surinkti „laukinių žinduolių“ fekalijas – kavos pupeles yra praktiškai neįmanoma. Vienas jų netgi parodė tyrėjui suklastotas etiketes su užrašu „išgauta iš laukinių žinduolių“.

Organizacija PETA ragina gyventojų nepirkti Kopi Luwak kavos pupelių (nuoširdžiai tikimės, jog ir taip nepirksite maždaug 620 litų už pusę kilogramo kainuojančios kavos, pabuvojusios musango skrandyje), o pastebėjus ją pardavinėjančius asmenis informuoti vietinę PETA atstovybę.