Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Kimunas ir „Oskaro“ laureatė prancūzų aktorė Marion Kotijar dalyvavo atidarant savaitės trukmės projektą „Viena širdis, vienas medis“, per kurį bet kuris savo išmaniuoju telefonu gali „pasodinti medį“ ant bokšto.

„Kiekvienas galės pasodinti virtualų medį ant Eifelio bokšto, kuris augs pagal jų širdžių plakimą, o vėliau kiekvienas virtualus medis bus iš tikrųjų pasodintas, vykdant miškų atkūrimo programą“, – sakė šios koncepcijos autorė, skaitmeninių technologijų menininkė Naziha Mestavi.

Vartotojai gali parsisiųsti išmaniojo telefono programėlę, jutikliu fiksuojančią žmogaus širdies tvinksnius ir projektuojančią juos ant medžio atvaizdo, šalia kurio rodomas „autoriaus“ vardas ir trumpa žinutė, naudojant lazerių ir virtualiųjų žemėlapių technologijas.

Projekto dalyviai galės sužinoti, kaip auga medeliai, kurie bus iš tikrųjų pasodinti jų vardu Australijos, Brazilijos, Senegalo, Indijos, Prancūzijos, Peru ir Dramblio Kaulo Kranto teritorijose nuo 2016 metų.

Vieną medį pasodinti kainuoja 3–10 eurų, nelygu rūšis.

„Idėja – sujungti tai, kas yra virtualu ir tikra, technologijas ir gamtą, taip pat suteikti kiekvienam galimybę veikti ir matyti apčiuopiamą prasmę“, – sakė menininkė.

Šis projektas buvo pradėtas, kai apie 150 pasaulio lyderių susirinko Paryžiuje į pirmadienį prasidėsiančias derybas, per kurias ketinama pirmąkart pasirašyti tarptautinę sutartį, kuri apribotų atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, skatinančią klimato pokyčius.

Eifelio bokštas šį mėnesį buvo uždarytas trims dienoms po virtinės kruvinų teroro atakų Paryžiuje, o kai vėl buvo atidarytas, jis buvo nušviestas Prancūzijos vėliavos spalvomis – mėlyna, balta ir raudona.

GRYNAS.lt primena, kad pasaulio lyderiai pirmadienį pradeda įtemptą derybų maratoną Prancūzijos sostinėje, per kurį bus siekiama sudaryti tarptautinė sutartį, numatančią veiksmus, turinčius apsaugoti nuo pragaištingo klimato atšilimo.

Šis viršūnių susitikimas pradeda beveik dvi savaites vyksiančias derybas, per kurias bus siekiama išspręsti jau du dešimtmečius besitęsiančius nesutarimus ir pasirašyti sutartį, kuri apribotų klimato pokyčius skatinančių atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.

Derybininkai pažadėjo parengti ambicingą sutartį, pagerbdami per lapkričio 13 dieną įvykusias Paryžiaus atakas žuvusius 130 žmonių.

Tuojau po to, kai atskrido į Paryžių, JAV prezidentas Barakas Obama kartu su Prancūzijos vadovu Fransua Holandu padėjo gėlių prie koncertų rūmų „Bataclan“, kur įvyko didžiausias kraujo praliejimas.

Mokslininkai perspėja, jog tuo atveju, jeigu nebus skubiai imtasi veiksmų, žmonijai greitai susidurs su stiprėjančiais katastrofiniais klimato reiškiniais, tokiais kaip konfliktus kurstančios sausros arba kylantis vandenynų lygis, galintis nušluoti ištisas valstybes, esančias žemose salose.

„Turim nuspręsti, kaip gyvensime kartu šioje planetoje“, – Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas (Loranas Fabiusas), pirmininkaujantis Jungtinių Tautų palaikomoms deryboms, sakė sekmadienį, ragindamas derybininkus siekti kompromiso.

Apie 150 pasaulio lyderių susirinks Paryžiuje pirmadienį, pirmąją derybų dieną, priėmę šio renginio šeimininkės Prancūzijos kvietimą. Šis viršūnių susitikimas turėtų suteikti labai reikalingą politinį postūmį įtemptose derybose.