Prezidentė Dalia Grybauskaitė Seimo priimtus Mėgėjiškos žūklės įstatymo pakeitimus vetavo, kadangi mano, jog tai apribotų mėgėjiškos žūklės galimybes, sako Prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė.

"Šiomis įstatymo pataisomis iš esmės yra susiaurintos mėgėjiškos žūklės galimybės. Pirma, susiaurintos tuo, kad atimta galimybė kai kurių kategorijų asmenims apskritai nemokamai žvejoti privačiuose vandens telkiniuose (čia kalbame apie pensininkus). Antras dalykas, įstatyme numatyta galimybė patiems privačių telkinių savininkams reguliuoti kainas už leidimus, išduodamus žvejoti tuose privačiuose telkiniuose, kuriuose, kaip žinia, žuvų ištekliai jiems nepriklauso. Jie priklauso visiems žmonėms", - antradienį interviu "Žinių radijui" sakė Prezidentės patarėja.

Pasak S. Cirtautienės, Prezidentė mano, kad įstatymas taip sudaro galimybes savininkams piktnaudžiauti savo teisėmis ir riboti visiems šalies gyventojams galimybę naudoti vandens išteklius.

Kaip dar vieną įstatymo ydą Prezidentė, anot patarėjos, įžvelgia tai, kad pataisos uždraudžia žvejų mėgėjų organizacijoms nuomoti vandens telkinių plotus, telkinių priežiūrą patikint tik ministerijoms.

"Pagal iki šiol galiojusią tvarką, vandens telkinius išsinuomoję žvejai mėgėjai patys prisiimdavo atsakomybę ir už jų priežiūrą - įžuvinimą, brakonierių gaudymą ir panašiai. Prezidentės vertinimu, vandens telkinių priežiūrą patikėjus tik valdininkams, iš esmės gali nukentėti gamta ir žmogaus interesai", - sakė S. Cirtautienė.
S. Cirtautienė
Prezidentės vertinimu, vandens telkinių priežiūrą patikėjus tik valdininkams, iš esmės gali nukentėti gamta ir žmogaus interesai.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad įstatymas buvo priimtas neatlikus antikorupcinio vertinimo, negavus Vyriausybės išvadų dėl jo, o tai taip pat kelia abejonių.

D. Grybauskaitė Seimui pakartotinai svarstyti Mėgėjiškos žūklės įstatymo pakeitimo įstatymą grąžino pirmadienį.

Šalies vadovės teigimu, šios įstatymų pataisos apsunkina mėgėjiškos žvejybos galimybes, neužtikrina tinkamos žvejybos plotų priežiūros ir dar labiau biurokratizuoja žvejybos tvarką.

Jeigu įsigaliotų Seimo priimtas Mėgėjiškos žūklės įstatymo pakeitimo įstatymas, šalies pensininkai nebegalėtų nemokamai žvejoti privačiuose vandens telkiniuose, o kainas už mėgėjiškos žūklės leidimus privačiuose vandens telkiniuose nustatytų patys savininkai, nebūdami žuvų išteklių savininkais. Jokia kainos riba įstatyme nenumatyta. Tuo tarpu leidimų žvejoti valstybiniuose vandens telkiniuose kainas nustato įstatymas. Tokios pataisos, pasak Prezidentės, įstatymu įteisina galimybes privatiems vandens telkinių savininkams piktnaudžiauti ir apriboja šalies žmonėms galimybes naudotis gamtos ištekliais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)