Panevėžio agentūros pareigūnai, vykdydami prevencinį darbą ir siekdami sumažinti aplinkos oro taršą, nuo sausio 7 d. pradėjo vykdyti akciją „Kaminukas“. Akcijos tikslas – aplinkos oro taršos prevencija, neteisėto atliekų deginimo kontrolė.

Panevėžio agentūros pareigūnai vykdė šią akciją sausio 7, 11, 12 ir 14 dienomis. Sausio 7 dieną buvo patikrinta Keravos kaimo, esančio Panevėžio rajone, vietovė dėl atliekų kūrenimo ir deginimo. Pažeidimų nenustatyta.

Sausio 11 dieną buvo patikrinta didžioji dalis Tinklų gatvės teritorijos, esančios Panevėžio mieste, patikrinta viena įmonė, vizualiai buvo apžiūrėti individualių namų kaminai, įvertinti dūmai, tačiau padidintą taršą skleidžiančių šaltinių nebuvo nustatyta.

Sausio 12 dieną patikrinimui buvo pasirinkta dalis J. Janonio gatvės teritorijos, esančios Panevėžio mieste, nes šioje teritorijoje yra gausiai įsikūrusios pramoninės, baldų gamybos ir medienos apdirbimo įmonės. Patikrintos keturios įmonės, taip pat vizualiai buvo apžiūrėti aplinkinių įmonių, esančių J. Janonio gatvėje, kaminai. Vienos iš patikrintų įmonių katilinėje buvo kūrenamos medinių langų rėmų dažytos atliekos, kitos įmonės katilinėje – medienos plokščių atliekos. Abiem atvejais pažeisti Aplinkos oro apsaugos įstatymo 20 straipsnio 2 dalies reikalavimai. Buvo surašyti du administracinio teisės pažeidimo protokolai, skirtos administracinės nuobaudos.
Langų rėmai

Sausio 14 dieną Masiokų kaime, Ramygalos seniūnijoje, atliekant minėtą akciją, nustatyti atliekų deginimo pažeidimai, skirtos 3 administracinės baudos.

Akcija bus tęsiama iki 2016 m. kovo 20 d. Aplinkosaugininkai primena, kad draudžiama deginti panaudotus tepalus, naftos produktais užterštas atliekas, impregnuotą ar laminuotą medieną ar kitas atliekas. Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksas už atliekų deginimą nesilaikant įstatymuose ar kituose teisės aktuose nustatytų atmosferos apsaugos reikalavimų užtraukia baudą piliečiams nuo 28 iki 57 eurų, o pareigūnams – nuo 57 iki 115 eurų.