Visos priemonės pateisinamos

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas teigė, kad kovoje su brakonieriais pateisinamos visos priemonės, todėl aplinkosaugininkai užsimojo išbandyti ir tarnybinį katiną.

„Kovoje su brakonieriais visos priemonės yra pateisinamos ir reikia išnaudoti visas galimybes, kokios tik yra. Tarnybinis šuo neturi tiek galių aptikti žuvį, todėl pasitelkėme katiną. Labai tikiuosi, kad ta uoslė, kurią turi katinas, padės surasti žuvį. Dažnai žvejai slepia žuvį krūmuose, automobiliuose, todėl šioje patikroje katinas tikrai turėtų padėti. Manau, kad pasieksime gerų rezultatų“, - sakė L. Jonaukas.

Tikrins automobilius

Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko pavaduotojas Darius Simanavičius GRYNAS.lt žurnalistams pademonstravo treniruotę, kurioje buvo išbandomas tarnybinis katinas vardu Lydeka.

„Jeigu tarnybinis šuo padeda sulaikyti pažeidėją, tai katinas padeda surasti jo paslėptą žuvį. Tam, kad paruoštume katiną, reikia apie dviejų metų treniruočių, per jas katinas pratinamas prie žuvies, nuolatos ja šeriamas. Treniruočių metu, jeigu suranda žuvį, paskatinimo tikslais jam atiduodama dalis iš pažeidėjų konfiskuotos žuvies“, - pasakojo D. Simanavičius.

Anot jo, katinas labai gerai pasitarnauja ieškant žuvies sustabdytuose automobiliuose, kadangi yra mažesnis nei tarnybinis šuo. Sustabdžius automobilį ir į jį įdėjus katiną, jis randa paslėptą žuvį net ir po kilimėliais, durelėse ar automobilio dėtuvėje.

„Tarnybinis katinas nebijo vandens, plaukioja su mumis vandens transporto priemonėmis ir netgi iš jų šokinėja, pamatęs pažeidėją, slepiantį žuvį“, - pasakojo aplinkosaugininkas.