Visai neseniai Anykščių rajone vietos medžiotojai, priklausantys Troškūnų medžiotojų būreliui, rado negyvą ūdrą ir apie tai iš karto pranešė aplinkosaugininkams. Vyrai buvo pastatę selektyvinius spąstus bebrams gaudyti, bet  juos pateko saugoma ūdra. Ji neišgyveno. Tačiau medžiotojai, patekę į keblią situaciją, nepasimetė. Jie iš karto kreipėsi į pareigūnus. Jei to padarę nebūtų, vyrams būtų grėsusi nemenka bauda.

Tačiau vien skambučio aplinkosaugininkams neužtenka. Reikia žinoti, kad visų pirma tai, kad spąstuose rastas nugaišęs gyvūnas, reikia pažymėti medžioklės lape. Medžiotojai taip ir padarė.

Vėliau nugaišęs gyvūnas buvo pristatytas į Anykščių rajono agentūrą. Apžiūrėję ūdrą, aplinkosaugininkai ją išgabeno į Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejų. Ten ji virs eksponatu, kurį galės apžiūrėti visi muziejaus lankytojai.

Kiekvienas medžiotojas turėtų žinoti, kad pagal Medžioklės taisykles, medžiotojas, sugavęs draudžiamą medžioti gyvūną, jeigu šis nesužeistas, turi jį paleisti. Jeigu toks gyvūnas žuvęs arba yra akivaizdu, kad dėl sužalojimų jis neišgyvens, medžioklės vadovas arba individualiai medžiojantis medžiotojas sugavimo vietoje apie tai turi įrašyti medžioklės lape ir ne vėliau kaip kitą darbo dieną nugabenti jį į atitinkamo Aplinkos ministerijos regiono aplinkos apsaugos departamento rajono agentūrą, kuri, esant reikalui, šį gyvūną gabena į Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejų.

Kartu medžiotojas pateikia užpildytą aplinkos ministro patvirtintą Europos Bendrijos svarbos gyvūnų rūšių, kurioms reikalinga griežta apsauga, atsitiktinio sugavimo ar sunaikinimo registracijos anketą. Jei įvykdomi visi reikalavimai, medžiotojas nėra baudžiamas.

GRYNAS.lt primena, kad ūdra yra ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu saugoma rūšis. Ją gina Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių konvencija, vadinamoji Vašingtono konvencija, kurią yra ratifikavusi ir mūsų šalis. Šiuo tarptautiniu susitarimu siekiama ne tik saugoti nykstančius gyvūnus, bet ir neskatinti jų naikinti verslo reikalams. Todėl draudžiama komerciniais tikslais medžioti nykstančius gyvūnus, naudoti juos arba jų dalis.

Šie gyvūnai labai rimtai saugomi. GRYNAS.lt jau rašė, kad į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų ūdrų kailiukus gabenęs šiaulietis, 26 metų R. R., už tai turės kalėti dvejus su puse metų. Tokia bausmę R.Rimkui skyrė jį kaltu dėl neteisėtą laukinės gyvūnijos išteklių naudojimo pripažinęs Šiaulių apygardos teismas. Kadangi šis vyras dar nėra atlikęs anksčiau jam už kitą nusikaltimą paskirtos bausmės, už grotų jam iš viso teks praleisti trejus su puse metų.