Dėmesį patraukė į upę vingiuojanti žarna

Iš anksto buvo gerai apgalvoti du maršrutai. Todėl viena komanda leidosi Nerimi, o kita, kurią sudarė ne tik aplinkosaugininkai, bet ir aplinkos viceministras Linas Jonauskas bei Aplinkos apsaugos agentūros vadovai, plaukė Žeimenos upe. Po reido abiejų komandų pareigūnai teigė, negalėję patikėti, kad per vieną dieną pavyks užfiksuoti tokių grubių aplinkosaugos pažeidimų. Pasirodo, kad didžiulės baudos neatgraso nuo tinklų statymo ir prekybos jais.

Keliasdešimt kilometrų už Vilniaus prasidėjusi kelionė tik išplaukus nieko netikėto nežadėjo. Buivydžiuose link sostinės dviem valtimis pajudėję aplinkosaugininkai, aplinkos viceministras Almantas Petkus ir GRYNAS.lt žurnalistai išsiskirstė taip, kad galėtų apžiūrėti abu upės krantus. Tai svarbu, kadangi nelegalūs tinklai visuomet statomi pakrantėse.

Tačiau patikrinimo metu buvo ieškoma ne tik tinklų. Buvo patikrinti žvejai, ieškota nelegalių tvorų, žvalgytasi vamzdžių, kuriais į upę galimai teka nuotekos. Taip pat buvo užsimota įvertinti ir poilsiautojų elgesį: ar laužai kuriami tik laužavietėse, o mašinos ir palapinės nestatomos per arti upės.

Reidą organizavę aplinkosaugininkai puikiausiai žino karštuosius taškus, kuriuose dažniausiai nustatomi brakonieriavimo atvejai, todėl tas vietas pareigūnai tikrino itin atidžiai. Anot jų, tokių vietų nėra jau taip ir mažai. Tiesa, labiausiai brakonieriai suaktyvėja, kai prasideda lašišinių žuvų nerštas.

Nuplaukus keletą kilometrų aplinkosaugininkų akį patraukė ant Neries kranto stovinti sodyba iš kurios į upę vingiavo žarna. Tuomet pareigūnams kilo įtarimas, kad tokiu būdu į vandenį gali būti leidžiamos nevalytos nuotekos. Tačiau detaliau apžiūrėjus įrenginį paaiškėjo, kad tai – laistymo sistema, kuria gyventojai nuo perdžiūvimo saugo daržus.

Prie Neries – neaiškios paskirties statiniai

Nuplaukus dar toliau Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams į akis krito netoli vandens stovintis neaiškus statinys. Į krantą pirmas išsilaipinęs departamento direktorius Egidijus Anulis netoliese rado ir dvi į vandenį sumerktas meškeres.
Citata
Tinklo naudojimas yra grubus brakonieriavimo atvejis. Todėl iš vandens ištraukę ir į valtį tinklą įsidėję pareigūnai suskubo švartuotis prie kranto ir leidosi ieškoti įžūlaus brakonieriaus, nesibaiminančio brakonieriauti vidury dienos.

Greičiausiai nedidelėje iš polietileninės plėvelės ir kitų medžiagų suręstoje pašiūrėje nuolat gyvenama. Tai išdavė į krūvą sumesti skudurai, ant kurių, galima spėti, miegama, ir kiti netvarkingai suversti daiktai. Tačiau gyventojo mažoje pašiūrėje, kurios viena pusė atvira, nebuvo.

Už kelių kilometrų, tik jau kitoje Neries pusėje, surastas visas panašių pašiūrių miestelis. Tiesa, jos buvo žymiai didesnės. Į krantą išsilaipinę GRYNAS.lt žurnalistai nusprendė, kad šiuose „nameliuose“ gyvenama, nors aplink žmonių ir nesimatė. Atvirose iš atliekų suręstų lūšnų patalpose stovėjo stalai, daiktai, primenantys lovas. Be to, prie medžio buvo paremtas dviratis, netoliese mėtėsi nepripūstos valtys, ant statinio sienos buvo priklijuotas autobusų tvarkaraštis, o po krūmu buvo prikišta tuščių alaus ir stipresnių alkoholinių gėrimų butelių.

Savadarbį žvejybos įrankį teko konfiskuoti

Kiek toliau aplinkosaugininkai krante sutiko du žvejojančius berniukus. Tačiau žvejo bilieto parodyti inspektoriai neprašė, nes nepilnamečiams iki 16 metų jo nereikia. Pasidomėjus, kaip sekasi žūklė, jaunieji žvejai sakė, kad prastai. Juodu dar nieko nebuvo sugavę.

Visgi aplinkosaugininkai labiausiai liko nustebę didžiausiais dienos „laimikiais“, kurių rasti jie tikrai nesitikėjo. Inspektoriai valtimi priplaukę vieną netoli upės esančią sodybą sulėtinę greitį ėmė atidžiai stebėti pakrantę. Paprašius paaiškinti, kodėl jie taip elgiasi, jie tikino, kad toje vietoje reikalinga griežtesnė kontrolė, kadangi rudenį ten buvo nustatytas brakonieriavimo atvejis – sodybos gyventojas į Nerį buvo įmerkęs tinklus. Nustačius pažeidimą vyrui buvo skirta didelė piniginė bauda.

Tačiau ketvirtadienį paaiškėjo, kad vienos pamokos brakonieriui buvo per mažai. Atidžiai apžiūrėję prie jo sodybos esančią pakrantę iš pradžių pareigūnai rado bučių. Tai yra leistina priemonė, jei ja gaudomos ne žuvys, bet vėžiai. Visgi pareigūnai nusistebėjo, kad bučius pastatytas, nors Neryje vėžių niekas negaudo.
Citata
Ant kalno užlipę pareigūnai rado kartą jau pričiupto brakonieriaus sodybą. Visgi paties vyro pareigūnams rasti nepavyko. Tikriausiai jis spėjo pasislėpti. Tačiau buvo matyti, kad namuose žmogaus visai neseniai būta – ant staliuko buvo padėti ką tik surinkti grybai, visos durys buvo praviros.

Vis dėlto geriau apsidairę inspektoriai ištraukė dar vieną vandenyje buvusį savadarbį žvejybos įrankį. Tik šį teko konfiskuoti, kadangi jis nėra pritaikytas mėgėjiškai žūklei – gaudyklė buvo per didelė nei leidžia mėgėjiškos žūklės taisyklės. Tačiau abiejuose žvejybos įrankiuose žuvies nebuvo.

Tinklo rasti aplinkosaugininkai nesitikėjo

Ir tai nebuvo paskutinis aplinkosaugininkų radinys. Šalia jie rado nedidelį tinklą. Šis radinys gerokai pakeitė aplinkosaugininkų nuotaiką. Tinklo naudojimas yra grubus brakonieriavimo atvejis. Todėl iš vandens ištraukę ir į valtį tinklą įsidėję pareigūnai suskubo švartuotis prie kranto ir leidosi ieškoti įžūlaus brakonieriaus, nesibaiminančio brakonieriauti vidury dienos. Gerai bent tiek, kad į tinklą dar nespėjo įsipainioti žuvys.

Ant kalno užlipę pareigūnai rado kartą jau pričiupto brakonieriaus sodybą. Visgi paties vyro pareigūnams rasti nepavyko. Tikriausiai jis spėjo pasislėpti. Tačiau buvo matyti, kad namuose žmogaus visai neseniai būta – ant staliuko buvo padėti ką tik surinkti grybai, visos durys buvo praviros.

Įdomu tai, kad prikuistą kiemą gerai apžiūrėję inspektoriai surado dar daugiau tinklų. Visi jie buvo konfiskuoti. Galiausiai buvo aplankyti artimiausi kaimynai. Tačiau jie vertingos informacijos nesuteikė. Moteris teigė nežinanti, kur dingo jos kaimynas.

Nors įtariamo vyro surasti nepavyko, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas GRYNAS.lt pripažino, kad jam taip lengvai išsisukti nuo atsakomybės nepavyks. Neleistinus žvejybos įrankius naudojęs vyras bus priverstas atvykti pas aplinkosaugininkų. Ir jam už grubų aplinkosaugos taisyklių pažeidimą teks nemenkai paploninti piniginę.

Suradus tinklus aplinkosaugininkai darbo nebaigė. Plaukdami toliau jie surado be žvejo bilieto žvejojusį vyrą. Todėl neliko kitos išeities kaip tik surašyti protokolą. Ir galiausiai pro pareigūnų akis neprasprūdo be leidimo nukastas upės šlaitas. S. Mikėnas sakė, kad tai yra apsauginės vandens juostos pažeidimas, todėl žemės savininkas už tai bus nubaustas.

Aptiko nelegalių statinių

Pilnas valtis draudžiamų žvejybos įrankių prisikrovę aplinkosaugininkai, kelionę pradėję netoli Lietuvos ir Baltarusijos sienos, plaukė iki Vilniaus centre esančio Baltojo tilto. Nerimi plaukusių ir maždaug 68 kilometrus įveikusių aplinkosaugininkų dienos „laimikis“ buvo tikrai įspūdingas, tačiau kolegoms nenusileido ir Žeimenos upe plaukę pareigūnai.

Aplinkos viceministras L. Jonauskas informavo, kad komanda, su kuria kartu jis plaukė Nerimi, tik 21 val. parplaukė į Vilnių. Pašnekovas pripažino, kad per visą dieną nustatyta labai daug pažeidimų. Aplinkosaugininkai Žeimenos pakrantėse aptiko daugiau nei 10 nelegalių tvorų ir maždaug 10 kitų statinių, tokių kaip gyvenamieji namai, pirtys, statiniai miške ir pan. Visi šie pažeidimai užfiksuoti ir bus tiriami.

Galiausiai L. Jonauskas atskleidė, kad Pabradės žvejybos parduotuvėje pavyko nučiupti be specialaus leidimo tinklus pardavinėjančius prekeivius. Šios prekės buvo konfiskuotos, verslininkų laukia bauda nuo 2000 iki 4000 Lt.

Taip pat aplinkosaugininkai pričiupo neteisėtą žvejybos įrankį – žeberklą – naudojusį žveją. Tačiau žuvies jis dar nebuvo spėjęs pagauti. Be to, užfiksuota žvejybos be žvejo bilieto atvejų. Tačiau aplinkos viceministras paminėjo, kad dalis žvejų, pamatę aplinkosaugininkus, ėmė bėgti palikdami savo žvejybos įrankius ir laimikius.