Parduodami dviejų kambarių butai

Viename prestižiškiausių Vilniaus Antakalnio rajone, pora kilometrų nuo judrios Antakalnio gatvės, vos 10 minučių automobiliu iki centro - jau Pavilnių regioninio parko teritorija.

Parke, kaip ir visose saugomose teritorijose, statyboms galioja itin griežti reikalavimai. Naujų statybų plėtra čia nenumatyta, leidžiama tik atkurti sodybas, nedidinant jų ploto.

Tačiau vietoje senos, apleistos sodybos, adresu Žolyno g. 57, kurios plotas tebuvo 71 kv. m., dygsta visai į sodybos namelį nepanašus dviejų aukštų pastatas su mansarda. Pastato plotas pagal dokumentus - 1500 kv. m.

Statybos leidime nurodyta, kad šiame sklype suprojektuotas „dvibutis gyvenamasis namas“, tačiau visai neseniai internete pasirodė skelbimai, kad šiame name parduodami dviejų kambarių butai, kurių plotas po 50 kv.m. Tiesa, dabar skelbimai iš nekilnojamo turto portalų pašalinti.

Parašas - dabartinės Švietimo ir mokslo viceministrės

Edita Tamošiūnaitė
Statybos leidimą išdavė dabar Švietimo ir mokslo viceministrės pareigas einanti, buvusi Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė. Viceministre E. Tamošiūnaitė tapo praėjus pusmečiui po padėto parašo po statybos leidimu. Tačiau ji neigia, kad šis statybos leidimas padėjo jos karjerai.

Įdomus ir keistas sutapimas, kad už statybos leidimų išdavimą Vilniaus savivaldybėje tuo metu buvo atsakingas kitas Administracijos direktoriaus pavaduotojas, tačiau tuomet po leidimu parašą suraitė E. Tamošiūnaitė.

Viceministrė teigia, kad mėnesį laiko pavadavo sergantį kolegą ir ko gero, tuo metu pasirašė statybos leidimą. Tačiau konkrečiai, E. Tamošiūnaitė tvirtino neprisimenanti nei to projekto, nei po kuo pasirašė. „Tikrai, jeigu buvo leidimas pasirašytas, vadinasi, privalėjo būti visos vizos ir nustatyta tvarka, tik tiek aš galiu pakomentuoti,“– GRYNAS.lt sakė E. Tamošiūnaitė.
Rūta Baškytė
Čia faktiškai nukastas ir tas šlaitas, pastatas įsodintas ir ten apskritai draudžiama didinti tūrius, o pagal viską tai ten stovėjo namas 76 kv. m. užstatymo, o dabar 500 kv. m. ir 1500 kv. m. bendro ploto, tai akivaizdu - čia žiauriai grubus pažeidimas.

E. Tamošiūnaitei šio objekto nepadėjo prisiminti ir žmonių pavardės, įmonių, statančių ir projektavusių pasatatą Žolyno g. 57, pavadinimai. Ji taip pat tvirtino nepažįstati tų asmenų, ir nepatyrusi jokio spaudimo, kad pasirašytų po statybos leidimu.

„Niekas man nieko nesakė ir tikrai aš su niekuo nebendravau dėl jokių statybos leidimų, tikrai, kuriuos aš leidimus pasirašiau, tai nustatyta tvarka, kokia yra savivaldybėje nustatyta, su ne vienu, nei statytoju, nei suinteresuotu asmeniu, niekada nebuvau kalbėjusi net telefonu“, - tvirtino viceministrė.

Savininkas siejamas su Šnipiškių padegimais

Statybos leidime nurodyta, kad pastatą stato bendrovė „Girios slėnis“, kurios vadovas yra Laimonas Gedvilas, o savininkas - Rolandas Andrulis. Ši įmonė anksčiau buvo registruota Šiauliuose ir vadinosi „Imodesima“, vėliau perregistruota tuo pačiu adresu, kur vykdomos statybos.

Susisiekus su bendrovės direktoriumi L. Gedvilu, jis tikino pirmą kartą išgirdęs tokią informaciją, kad Saugomų teritorijų tarnyba kreipėsi į prokurorus dėl galimai neleistinai išduoto statybos leidimo. Pasak L. Gedvilo, statybomis ir leidimo gavimu rūpinosi jų architektas Viktoras Kormilcevas. Esą už tai jam ir yra mokamas atlyginimas. Su architektu GRYNAS.lt žurnalistams susisiekti nepavyko.

L. Gedvilas patvirtino, kad anksčiau jis dirbo vadybininku įmonėje „Imortalis“ ir rūpinosi Šnipiškių nekilnojamojo turto pardavimais. Bendrovei „Imortalis“ buvo iškelta byla dėl galimai padeginėtų namų Šnipiškių mikrorajone. Tiesa, vėliau, pritrūkus įrodymų, byla nutraukta.
„Imortalio“ akcininku buvo Linas Andrulis, neoficialiais duomenimis šias statybas vykdančios bendrovės „Girios slėnis“ savininko Rolando Andrulio brolis.

Tačiau L. Gedvilas sakė nežinantis, kam priklauso įmonė „Girios slėnis“, kuriai jis, pagal internete skelbiamą informaciją, vadovauja. Pats L. Gedvilas sakė, kad dabar yra direktoriaus pavaduotojas, tačiau, kokį asmenį jis pavaduoja, taip pat negalėjo atsakyti.

R. Baškytė: žiauriai grubus pažeidimas

Saugomų teritojų tarnybos vadovė Rūta Baškytė sako, kad šios statybos yra „žiauriai grubus pažeidimas“, nes Saugomų teritorijų įstatymas draudžia didinti pastatų tūrius šlaituose arba 50 metrų nuo apatinės ir viršutinės briaunos, jeigu šlaito polinkis yra didesnis negu 15 laipsnių.
Citata
Tačiau vietoje senos, apleistos sodybos, adresu Žolyno g. 57, kurios plotas tebuvo 71 kv. m., dygsta visai į sodybos namelį nepanašus dviejų aukštų pastatas su mansarda. Pastato plotas pagal dokumentus - 1500 kv. m.

„Čia faktiškai nukastas ir tas šlaitas, pastatas įsodintas ir ten apskritai draudžiama didinti tūrius, o pagal viską tai ten stovėjo namas 76 kv. m. užstatymo, o dabar 500 kv. m. ir 1500 kv. m. bendro ploto, tai akivaizdu - čia žiauriai grubus pažeidimas, mes tokių jau paskutiniu metu nei girdėjom, nei sapnavom“,- sakė R. Baškytė.

Taip pat, pasak jos, šiame sklype buvo sodybinis užstatymas, todėl tik sodybinis užstatymas ir gali likti, o ne iškilti daugiabučiai pastatai. 

R. Baškytė sako, kad šios statybos Žolyno gatvėje griauna pačią Pavilnių regioninio parko esmę, t.y., erozinius raguvynus arba kalvynus.
Rūta Baškytė

„99 proc. Visų kalvynų yra suformuoti ledynų, ledynas sustūmė kalvynus, kalvas, gūbrius ir pan. O šiuo atveju, gamta veikė kaip skulptorius, išskaptavo kalvas iš buvusio reljefo ir tai veikia vandens eroziją. Po ledynmečio laikotarpio kai ledynas traukėsi ir tie srautai keitėsi susiformavo raguvyno sistema, ir tokių mes Lietuvoje neturime daug“, - sakė Saugomų teritorijų tarnybos direktorė.