Svarstomu projektu siūloma gintarui, kuris priskirtinas prie vertingų mineralų, nustatyti 20 proc. mokesčio tarifą, skaičiuojant nuo jo rinkos vertės. Mažesnei nei 40 mm frakcijai, kurios kaina rinkoje svyruoja nuo 180 iki 3500 Eur/kg, siūloma nustatyti 280 Eur/kg tarifą, o didesnei nei 40 mm frakcijai, kuri rinkoje kainuoja nuo 4685 iki 7410 Eur/kg, - – 900 Eur/kg.

Pasak projekto iniciatorių, ligšiolinis tarifas – 20,22 Eur už kilogramą – sudaro tik apie 1 proc. vidutinės gintaro žaliavos pardavimo kainos. Jis buvo nustatytas 2006 m., tačiau iki šiol netaikytas, nes Lietuvoje gintaras tiesiog nebuvo išgaunamas. Riboti gintaro ištekliai Lietuvoje daugiausia susitelkę Kuršių nerijoje, UNESCO saugomoje teritorijoje. Juodkrantės telkinyje, preliminariu vertinimu, iš viso yra tik apie 112 tonų.

Priėmus šiuos pakeitimus, preliminariais skaičiavimais, į valstybės biudžetą už išgautus gintaro išteklius iš Juodkrantės telkinio iš viso būtų gauta apie 41 mln. eurų, iš jų 80 proc. būtų įskaitoma į valstybės biudžetą ir 20 proc. šio mokesčio įplaukų tektų Neringos savivaldybei.

Svarstomomis pataisomis taip pat siūloma nustatyti atskirą mokesčio tarifą už paviršinį vandenį, naudojamą suskystintų gamtinių dujų importo terminalo veikloje. Pagal siūlomas pataisas tarifas mažėtų nuo 0, 003 euro ct/m3 iki 0,00003 euro ct/m3.

Kaip teigiama Biudžeto ir finansų komiteto išvadoje, šis tarifas būtų mažinamas siekiant mažinti Suskystintų dujų terminalo išlaidas ir dujų pardavimo kainą bei mokestinę naštą visiems dujų vartotojams, nes terminalas yra strateginis objektas, kurio patiriamos išlaidos (įskaitant ir mokamus mokesčius) yra įskaičiuojamos į dujų pardavimo kainą.