Aplinkos ministerija parengė Miškų įstatymo pataisas, kurios leistų VMT ginti viešąjį interesą, tačiau geriausiu atveju Seimas jas priimti gali tik metų pabaigoje. Šiuo metu nėra sutarimo, ar miškų priežiūra ir jos kontrole užsiimančiai institucijai tikrai reikia perleisti funkcijas, kurias šiuo metu vykdo prokurorai.

Tai, kad visos valstybės institucijos joms patikėtose srityse privalo ginti viešąjį interesą, net jeigu ši teisė taip pat priskirta prokurorams, 2012 metais išaiškino ir Aukščiausiasis Teismas.

Aplinkos ministerijos Miškų departamento Miškų ūkio plėtros skyriaus vedėjas Nerijus Kupstaitis neslėpė, kad minėtos pataisos parengtos ne pačios ministerijos iniciatyva, o Vyriausybės pavedimu.

Pakeitimų iniciatoriai sako, kad suteikti galimybę VMT pareigūnams ginti viešąjį interesą verta vien dėl to, kad jiems palyginti dažnai tenka susidurti su atvejais, kai pasikėsinama į valstybinės reikšmės miškus.

Tačiau Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas neslepia abejonių dėl siūlomų pakeitimų. Anot jo, ir dabar, jei miškininkai aptinka kokių nors pažeidimų, jie turi teisę taikyti įvairias drausminamąsias priemones. „Valdininkai turi griežtai apibrėžtas funkcijas. Tad nelabai aišku, kokį viešąjį interesą jie galėtų ginti. Ministerijos sumanymas man nelabai suprantamas“, - teigė parlamentaras.