Dėžės - ir valdininkams, ir kaliniams

„Projektas pradėtas vykdyti 2012 metais, sutartis su tiekėju, kuris gamino tas metalines dėžes, pasirašyta birželio mėnesį, bet aišku viskas prasidėjo truputį anksčiau, nes pirmiausiai apklausėme, kokios institucijos norės tokių dėžių“, - GRYNAS.lt aiškino Aplinkos ministerijos Atliekų projektų valdymo skyriaus vedėja Aurelija Ložytė.

Iš viso nupirkta 985 rūšiavimo dėžių komplektai, kurių bendra talpa siekia 90 litrų ir dar 525 komplektai, kurių trijų dėžių talpa siekia 180 litrų.

„Komplektai buvo išdalinti 105 įstaigoms ir institucijoms. Pačios įstaigos teikė raštišką prašymą mums, kokių dėžių norėtų. Pavyzdžiui, Vilniaus miesto savivaldybė norėjo 50 vienetų mažųjų komplektų, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) norėjo keturių vienetų didesnių komplektų“, - detalizavo A. Ložytė.

Pageidavimą gauti tokias pakuočių atliekų rūšiavimo dėžes išreiškė įvairios savivaldybės, tarnybos, muziejai, dramos teatrai, Martyno Mažvydo biblioteka, Vilniaus oro uostas ir t.t. Iš pradžių 25 komplektus tokių rūšiavimo dėžių užsisakė ir Seimo kanceliarija, bet vėliau jų atsisakė. Kaip aiškino pašnekovė, jų argumentas buvo toks: jų įstaigoje susidaro daugiausiai popieriaus atliekų, kurias jie išneša į lauke stovintį popieriaus konteinerį ir laikyti tokias dėžes pastato viduje neturi galimybių, ypač, jei norima užtikrinti priešgaisrinės saugos reikalavimus, nelaikyti dėžių prie išėjimų ir pan.

„Vėliau tie konteineriai perskirstyti Vyriausybės kanceliarijai“, - patikslino Atliekų projektų valdymo skyriaus vedėja.
Prie Vilniaus miesto savivaldybės neseniai atsiradę požeminiai konteineriai

Daugiausiai - net 450 rūšiavimo dėžių komplektų - pageidavo Krašto apsaugos ministerija, 107 - „Lietuvos geležinkeliai“, 55 – Kalėjimų departamentas. Po 50 ėmė Vilniaus miesto savivaldybė, Vilniaus oro uostas ir Turto valdymo ir ūkio departamentas. Aplinkos ministerija savo pastate turi 11 rūšiavimo dėžių komplektų.

Akcentuoja gero pavyzdžio svarbą

A. Ložytės teigimu, ministerija laikosi pozicijos, kad jeigu norima visuomenę paskatinti rūšiuoti, nėra geresnio būdo tai padaryti, kaip rodant asmeninį pavyzdį.

„Jeigu tu nori, kad žmonės rūšiuotų, jiems reikia sukurti infrastuktūrą, kad būtų kur tai daryti. Tai yra ir paskatinimas, ir motyvacija, nes kai jau matai, kad koridoriuje yra padėtos dėžės išrūšiuoti pakuočių atliekas kažkaip psichologiškai ranka nekyla mesti viską į bendrą šiukšliadėžę. Norėjome paskatinti, kad kuo daugiau atliekų būtų išrūšiuota – ne tik namie, pas gyventojus, bet ir įvairiose įstaigose ir institucijose“, - aiškino pašnekovė.

Ji nenorėjo sutikti, kad valstybinėse įstaigose daugiausiai susidaro tik popieriaus atliekų. Taip, jų būna nemažai, tačiau greitai pildosi ir plastiko konteineris. Tai A. Ložytė sieja su darbuotojams sudaryta galimybe pietauti darbe – darbuotojai į virtuvėles atsineša valgyti ir po pietų į konteinerius keliauja nemažai plastiko atliekų.

„Stiklo susidaro tikrai mažiau, bet pas mus kartą per savaitę išneša išrūšiuotas atliekas, jų tikrai visada yra“, - tikino ministerijos darbuotoja.

Giriasi, kad aplinką tausoja penkis arba dešimt metų

Savo ruožtu Seimo kanceliarija atsakyme raštu pateikė informaciją, kad atliekas rūšiuoja jau daugiau nei dešimtmetį, tačiau didžiąją dalį rūšiavimo konteinerių laiko lauke.

Seimo viešbučio teritorijoje yra 6 konteineriai: 2 stiklo, 2 plastiko ir 2 popieriaus atliekoms rinkti. Seimo rūmų vidiniame kieme yra 3 popieriaus, 1 stiklo, 1 dažomųjų miltelių kasečių ir vienas elektros lempų surinkimo konteineris. Taip pat visuose trijuose Seimo rūmuose yra įrengta po vieną elektronikos atliekų konteinerį, kuriuose gali būti rūšiuojami galvaniniai elementai, buitinė technika ir elektros lemputės.

Seimo kanceliarijos atstovai patikino, kad visus konteinerius jiems atliekų tvarkytojai įrengė nemokamai.

Vilniaus miesto savivaldybė tikina atliekas rūšiuojanti jau daugiau kaip 5 metus. Atliekas turi galimybę rūšiuoti visų departamentų darbuotojai, nes po keletą spalvingų atliekų rūšiavimo dėžių stovi kiekviename savivaldybės pastato aukšte. Praėjusią savaitę prie Savivaldybės pastato buvo atidaryta moderni pavyzdinė požeminių konteinerių aikštelė - keturi požeminiai konteineriai stiklo, popieriaus, plastiko ir mišrioms komunalinėms atliekoms surinkti. Apie tai rašė ir GRYNAS.lt.

Vyriausybės kanceliarijos darbuotojai galimybę rūšiuoti atliekas turi net 25 kanceliarijos vietose – ten pastatytos specialios Aplinkos ministerijos pasitikėjimo teise nemokamai perduotos atliekų rūšiavimo dėžės. Taip pat rūšiuojamos komunalinės atliekos, į atskirus konteinerius surenkamos ir statybinių medžiagų atliekos, rudenį atskirai renkami ir išvežami nukritę lapai, želdinių atliekos. Sekite gamtos, ekologijos ir aplinkosaugos naujienas, prisijungę prie GRYNAS.lt „Facebook“ draugų.