Lietuvoje šiais metais tai jau ketvirtas atvejis, kai AKM nustatomas laukinėje faunoje. Kiaulių ūkiuose užfiksuoti 6 viruso protrūkiai.
Citata
Rastas gyvūnas neturi būti judinamas, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nebus paimti mėginiai tyrimams dėl užkrečiamųjų ligų.

Šerno gaišena rasta 10 km priežiūros zonoje, praėjusį savaitgalį nustatytoje apie kiaulių ūkį, kuriame afrikiniu kiaulių maru susirgo 4 laikomos kiaulės. Ignalinos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai atliko teritorijos, kurioje rasta šerno gaišena, dezinfekciją. Paties gyvūno liekanos nugabentos į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą, kuriame po atliktų tyrimų, buvo saugiai sunaikintos.

Kadangi naujas viruso židinys aptiktas jau anksčiau nustatytoje priežiūros zonoje, papildomų ribojimo ir stebėsenos priemonių šiame regione įvesti nėra būtinybės.

Apie užfiksuotą naują AKM viruso atvejį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Europos Komisiją, Europos Sąjungos valstybių narių ir kaimyninių šalių veterinarijos tarnybas.

Medžiotojai ir gyventojai, pastebėję nugaišusį laukinį gyvūną, privalo apie tai nedelsiant pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Rastas gyvūnas neturi būti judinamas, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nebus paimti mėginiai tyrimams dėl užkrečiamųjų ligų. Medžiotojai ir kiaulių laikytojai, pastebėję padidėjusį gyvūnų gaišimą ar radę nugaišusį gyvūną, raginami imtis visų priemonių, kurios būtinos nustačius šią ligą.