Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI) ši situacija labai nemaloni, nes iš pradžių jos darbuotojai teigė, kad leidimai išduoti, o kilus žurnalistų susidomėjimui paaiškėjo, kad situacija priešinga - leidimų nėra ir jų niekas neprašė.

Pavilnyje, Signatarų kvartale, be jokių statybos leidimų išdygo trys kotedžų pamatai. Nors toje vietoje galima tik vienbutė arba dvibutė statyba, ten planuojami statyti daug didesni pastatai. Vilniaus miesto savivaldybė teigė, kad leidimo šioms statyboms niekas net neprašė, o Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija pirmiausia leidimus surado, o galiausiai savo žodžius paneigė ir nusprendė, kad statybos Vilniuje nelegalios.

„Tai yra vadinamasis Signatarų kvartalas. Davė kažkada valstybė žemės signatarams. Kai kurie tą žemę iš karto pardavė, o kai kurie palaukė, kol pabrangs, ir pardavė statybų vietiniams „magnatams“, kurie įsigudrino vietoj vienbučių ar dvibučių namų ant 20 arų sklypų statyti kotedžus. Nors ten tokia statyba apskritai negalima. Jau pastatyti pamatai kotedžams, nors leidimo nėra“, - pasakojo sunerimusi gyventoja.

Taip pat ji teigė įtarianti savivaldybės darbuotojus informacijos statybininkams nutekinimu: „Savivaldybė dažnai nusiplauna rankas gavusi gyventojų skundų. O kai savivaldybės Plėtros departamente vienas kaimynas papasakojo, jog atsirado pamatai be leidimo, tai jau kitą dieną prisistatė statybininkai, kurie viską žinojo ir davė suprasti „iš ko atsiims tas baudas, jei bus nubausti.“

Leidimų niekas neprašė

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė teigė, kad dėl leidimų į savivaldybę niekas net nesikreipė. Anksčiau savivaldybės atstovai teigė, kad toje vietoje apskritai galima tik vienbučių ar dvibučių statyba.

„Į Vilniaus miesto savivaldybę dėl statybos leidimo niekas nesikreipė. Ar ten nelegalūs pamatai, gali atsakyti tik Statybos inspekcija. Vilniaus savivaldybė informacijos neturi“, - laiške rašė A. Petrauskienė.

Iš pradžių teigė, kad leidimai yra

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus Statybos valstybinės priežiūros poskyrio vyriausiasis specialistas Juozas Matonis TV3 televizijos žinioms anksčiau yra teigęs, kad leidimai yra.

„Yra leidimai tiems sklypams 2011 metais, tik aišku ne Dukelių gatvėje, o Džiaugsmo kvartalui, anksčiau Dukelių gatvės tiesiog nebuvo“, - teigė J. Matonis.

Vėliau persigalvojo – leidimų nėra

Nors iš pradžių VTPSI atstovas teigė, kad leidimai yra, vėliau inspekcija persigalvojo. Kiti VTPSI pareigūnai teigė, kad statybos savavališkos. VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė patvirtino, kad statybos yra nelegalios.

„VTPSI Vilniaus skyrius vykdo savavališkos statybos padarinių šalinimo procedūras: dėl be statybą leidžiančio dokumento žemės sklype pastatytų trijų statinio dalių (pamatų) statytojui 2015-12-01 surašytas savavališkos statybos aktas ir nurodyta per 6 mėn. savo lėšomis pašalinti savavališkos statybos padarinius, t.y. nugriauti savavališkai pastatytą statinį ir sutvarkyti statybvietę. Statytojui taip pat surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir skirta bauda“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Sumokėjo baudą

Statybas vykdančios įmonės UAB „TNN“ vadovas Romualdas Ciunavičius teigė, kad sumokėjo baudą ir ruošiasi statybų įteisinimui.

„Dabar mes ten nieko nestatome. Taip, mes gavome nurodymą, susimokėjome baudą ir dabar tvarkome dokumentus, kad gautume leidimus. Mes ten padarėme kelius ir gyventojai buvo patenkinti, čia tik keli nepatenkinti suinteresuoti politikai, buvę Seimo nariai arba planuojantys eiti į Seimą nenori niekieno kaimynystės“, - sakė R. Ciunavičius.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.