Vyksta tai, kas paprastiems mirtingiesiems būtų neįmanoma?

GRYNAS.lt šaltiniai mano, kad anksčiau toje vietoje esą galėjo būti miško ūkio paskirties žemė. Tam, kad pušis galėtų pakeisti nauji statiniai, jų manymu, pirma, reikėjo pakeisti žemės paskirtį, vėliau – iškirsti esančius medžius, atlikti inventorizaciją ir tik tuomet, jie svarsto, galėjo būti išduoti leidimai statyboms.

Vietiniai gyventojai tikina girdėję, kad šiame sklype išduotas leidimas statyti vieno aukšto pastatą- svečių namus, tačiau jau dabar puikuojasi trys aukštai, o ant pastato sienų kabančio skelbimo nurodyta, kad pastate galima įsigyti butus. Svečių namai nuo gyvenamojo namo skiriasi tuo, kad jiems nereikia tokių infrastruktūros elementų kaip geras privažiavimas, stovėjimo aikštelė, vaikų žaidimų aikštelė ir pan. Jų manymu, tokį pastatą pastatyti kainuoja žymiai pigiau nei daugiabutį.

GRYNAS.lt šaltiniai stebisi, kad kone labiausiai saugomoje Lietuvos gatvėje, kur kiekvieną dieną pravažiuoja garbingi valstybės pareigūnai, visiškai šalia jų namų vyksta tokie dalykai, kurie paprastam mirtingajam vargu ar būtų įmanomi.
Turniškėse dygsta nauji statiniai

Išvyko atlikti patikrinimo

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovai, išgirdę apie Turniškėse vykdomas statybas, tikino iki šiol informacijos apie galimai neteisėtai vykdomą statybą nurodytu adresu negavę, tačiau išvyko į įvykio vietą atlikti patikrinimo. 

Inspekcijos buvo teiraujamasi, ar iš tiesų minėtame sklype iš pradžių buvo išduotas leidimas vieno aukšto pastatui, o paskui pakeistas į trijų. Jos teigimu, informacinėje sistemoje „Infostatyba“ užregistruotas naujas leidimas statyti svečių namus Turniškių g. 9, Vilniuje, išduotas 2015-03-09 ir iš karto numatyta trijų aukštų statyba.
Patikėkite, jeigu tokioje vietoje būtų koks pažeidimas, būtų milimetrais viskas išmatuota, kas įmanoma. Tos pačios inspekcijos čia dažnai atvažiuoja, todėl gali nusiraminti tie, kam neramu.
U.Urba

„Projekte, kurio įgyvendinimui yra galiojantis leidimas, suprojektuotas 3 aukštų (iki 10 m. aukščio) su rūsiu pastatas. Svečių namuose numatyti 5 numeriai (kambariai) svečių apgyvendinimui ir 5 gyvenamieji butai. Pastatas priskiriamas vienai ar kitai paskirties grupei (pogrupiui), jeigu jo visas bendrasis plotas arba didžiausioji jo dalis (daugiau kaip 50 proc. bendrojo ploto) yra naudojama tai paskirčiai“, - tokį atsakymą pateikė VTPSI atstovė Vida Aliukonienė.

Pasidomėjus, ar tiesa, kad iš miško ūkio paskirties žemės sklypas virto gyvenamosios paskirties žeme, inspekcijos atstovai teigė neturintys duomenų, kad sklypo paskirtis buvo keista.
Turniškėse dygsta nauji statiniai

„Registrų centro 2014 sausio 22 dienos Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išraše apie žemės sklypą, kuriame išduotas leidimas statyti svečių namus, nurodyta: pagrindinė naudojimo paskirtis – kita, naudojimo būdas – komercinės paskirties objektų teritorijos. Svečių namai yra viešbučių paskirties pastatai (komercinės paskirties objektai)“, - rašoma inspekcijos atsakyme.


Kaip statinio plotas išaugo kone trigubai?

Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašo duomenimis, svečių namams statyti išduotas leidimas 307.52 kv. m bendram plotui ir trims aukštams. Tačiau vėliau plotas žymiai padidėjo. Kodėl taip atsitiko? Vilniaus miesto savivaldybės Statybos duomenų skyriaus vedėjos Angelės Petrauskienės teigimu, iš pradžių suprojektuotas  3 aukštų pastatas,  kurio  bendras plotas siekė 1048,37m², (646,19m²- svečių namų dalis,  402,18m² - gyvenamosios  paskirties dalis ). Vėliau projekto sprendimai pakoreguoti (suprojektuotas liftas iš rūsio iki 3 aukšto), todėl bendrasis plotas šiek tiek padidėjo ir dabar siekia 1064,66 m², (646,19m² - svečių namų dalis,  402,18m² - gyvenamosios  paskirties dalis).

Leidimas statyboms išduotas sklype Turniškių g. 9 statyti svečių namus, tačiau įregistruojant pradėtą statybą objektui suteiktas kitas - Turniškių g. 7A adresas.

Pasiteiravus, ar teisėta leidimą gavus svečių namui jame pardavinėti ir butus, A. Petrauskienė patvirtino VTPSI atstovų žodžius, kad pastato paskirtis nustatoma pagal didžiosios dalies bendrojo ploto naudojimo paskirtį. Kadangi pastato didžiąją dalį sudaro svečių namų plotas, statinys ir yra priskiriamas svečių namų, o ne gyvenamųjų butų kategorijai.

Tai, kad svečių namai parduodami butais, savivaldybė bėdos nemato. „Nebaigtas statyti pastatas gali būti parduotas, jeigu registruotas“, - aiškino A. Petrauskienė.
Tai kone labiausiai saugoma Lietuvos gatvė, kur kiekvieną dieną pravažiuoja garbingi valstybės pareigūnai ir visiškai šalia vyksta tokie dalykai, kurie paprastam mirtingajam vargu ar būtų įmanomi daryti. Ko gero, visi galvoja, kad viskas čia tvarkoje, tačiau mes manome, kad čia yra pažeidimų.
Vietiniai gyventojai

Savivaldybės atstovai, paprašyti patikslinti, kodėl gali skirtis Registrų centro išraše nurodytas bendrasis statinio plotas (307, 52 kv. m.) nuo faktinio (1064,66 m²), teigė, kad duomenų apie 300 kv. metrų statinį neturi.

„Tokio statinio projekte pateiktame registrų centro pažymėjime nėra“, - tikino A. Petrauskienė.
O pasiteiravus apie galimai keistą žemės paskirtį, patikslino, kad sklypo naudojimo būdas – „komercinės paskirties teritorijos“ nusako ne vietą, o naudojimo būdą, t.y. jame leidžiama statyti prekybos, paslaugų ir pramogų objektus. Tuo tarpu sklypas gali būti gyvenamajame rajone, miško masyve, tarp žemės ūkio ir kitokios paskirties sklypų.

„Mieste miškų ūkio paskirties žemėje statyba negalima“, - teigė savivaldybės specialistė.

Nacionalinė žemės tarnyba: sklypas niekada nebuvo miško ūkio paskirties

Anot Nacionalinės žemės tarnybos atstovų, žemės sklypas Turniškių g. 9 buvo suformuotas Vilniaus miesto valdybos 1998 metų liepos 30 dienos sprendimu, kuriuo nustatyta, kad Vyriausybės kanceliarijos specialiosios paskirties akcinės komunalinių paslaugų bendrovės viešbučio statinio Turniškių g. 7 ir tarnybinio vasarnamio Turniškių g. 9 sklypas yra 4749 kv. m ploto dydžio. Buvo nustatyta sklypo paskirtis - kita (viešbučio ir tarnybinio vasarnamio statiniams eksploatuoti).

Miškų ūkio paskirties sklypas niekada nebuvo. Žemės sklypas, sujungiant tris sklypus, pertvarkytas nebuvo. 2013 metų birželio 5 d. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu buvo patvirtintas žemės sklypo Turniškių g. 9 detalusis planas, ir atsižvelgiant į nurodytą detalųjį planą bei pateiktus kadastro duomenis Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos, Vilniaus miesto skyriaus vedėjas 2013 rugpjūčio 28 dieną priėmė sprendimą Dėl žemės sklypo Vilniaus m. sav. Vilniaus m. Turniškių g. 9, nustatytų kadastro duomenų pakeitimo. Detaliuoju planu sklypo paskirtis pakeista nebuvo, sklypas yra kitos paskirties, nustatytas žemės sklypo naudojimo būdas – komercinės paskirties objektų teritorijos, - sakė Nacionalinės žemės tarnybos atstovė Aldona Jakavonienė. 


Jei įstatymai būtų leidę, būtų statę vien butus

Savo ruožtu svečių namus statančios įmonės direktorius Ugnius Urba tikino nelabai suprantantis, kas iš vietinių galėtų abejoti statybų teisėtumu, nes kone pusės kilometrų spinduliu visus vietinius gyventojus pažįstantis ir niekad negirdėjęs, kad jie kažkuo skųstųsi ar piktintųsi.
Sklypo vaizdas iš viršaus

„Patikėkite, jeigu tokioje vietoje būtų koks pažeidimas, būtų milimetrais viskas išmatuota, kas įmanoma. Tos pačios inspekcijos čia dažnai atvažiuoja, todėl gali nusiraminti tie, kam neramu“, - sakė U. Urba.

Paklaustas, kaip gi vis dėlto nutiko, kad pastatas statytas kaip svečių namai, tačiau dabar jame suformuoti ir parduodami butai, jis pripažino, kad įstatymai neleido toje vietoje statyti ir pardavinėti vien gyvenamųjų butų. Todėl teko pastatui taikyti dvi paskirtis.

„Objekto paskirtis – svečių namai (51 proc. svečių apartamentų) ir mažiau nei 50 proc. butai. Tiek, kiek galima, tiek ir yra. Kiekvienas interesantas renkasi, skirtumas vienintelis, kad svečių apartamentams taikomas nekilnojamojo turto mokestis. Jeigu įstatymai leistų, būtų visi padaryti butai, bet kadangi žemė yra komercinės paskirties, toks turėjo būti ir pastatas – dominuojanti paskirtis turi būti svečių namai“, - aiškino įmonės direktorius. Anot jo, statyti vien gyvenamųjų namų Turniškių gatvėje 9 neleidžia bendrasis planas.

Sklypo naudojimo būdas – „komercinės paskirties teritorijos“ nusako ne vietą, o naudojimo būdą, t.y. jame leidžiama statyti prekybos, paslaugų ir pramogų objektus. Tuo tarpu sklypas gali būti gyvenamajame rajone, miško masyve, tarp žemės ūkio ir kitokios paskirties sklypų.
Vilniaus miesto savivaldybė

Paklaustas dėl žemės paskirties, ar ji buvo keista, direktorius tai neigė: „Tas sklypas šimtą metų turėjo tą pačią paskirtį. Darytas detalusis planas, techninis projektas, su visais viskas suderinta, net įskaitant Vadovybės apsaugos departamentą, kadangi objektas yra arti saugomų valstybės objektų. Aš asmeniškai pažįstu visus, kurie čia gyvena pusės kilometro spinduliu ir niekam jokių neramumų nekyla“, - tikino U. Urba.

Įmonės atstovas turėjo atsakymą ir į klausimą, kodėl registrų centro duomenyse minimas 307, 52 kv. m statinio bendrasis plotas. Taip yra dėl to, kad šiuo metu yra registruotas tik vienas statinio aukštas.

„Kai bus pabaigtos visos pertvaros, padarysime naują bylą. Tai yra tik pirminė registracija tam, kad galėtume persirašyti žemės nuomą. Tai yra sena informacija, 307,52 kv. m yra vieno aukšto plotas, o dabar stovi trys, taigi plotas yra visai kitoks – per 1000 kv. m“, - paaiškino U. Urba.