Savivaldybė neapsisprendė, ant kokios žemės pastatyta pirtis

GRYNAS.lt jau rašė, kad Burbiškių gatvėje šalia naujo gyvenamojo kvartalo „Venecija“ yra gražiai sutvarkytas ir įrengtas parkas. Nors jis turėtų būti prieinamas ir atviras visiems vilniečiams, nes tai – savivaldybės teritorija, dalį parko juosia tvora. Šalia parko yra įrengta nelegali stovėjimo aikštelė, pačiame parke – nelegali aikštelė su pavėsinėmis.

Tačiau į vietą nuvykę GRYNAS.lt žurnalistai pastebėjo, kad Burbiškėse yra ir kitų statinių – tvora aptverta pirtis bei aptverta ir užrakinta krepšinio aikštelė. Žurnalistai kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę bei Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI) ir paaiškėjo, kad ir šie statiniai yra savavališkai pastatyti valstybinėje žemėje.

Tiesa, pati Vilniaus miesto savivaldybė ilgai neapsisprendė, ar pirtis yra valstybinėje, ar nevalstybinėje žemėje.

„Pirtis, krepšinio aikštelė, mašinų parkavimo aikštelės įrengtos ne valstybinio miško žemėje“, - komentavo savivaldybė.

Vėliau informacija buvo patikslinta. Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Irena Mikalauskienė patikino, kad visgi statiniai yra valstybinėje žemėje.

„Pirtis, tvora aplink pirtį, krepšinio aikštelė, pavėsinė, mašinų stovėjimo aikštelė įrengta valstybinėje ne miško žemėje. Pavėsinė įrengta pagal parengtą ir suderintą projektą, krepšinio aikštelė įrengta vietoje gimnastikos aikštelės pagal parengtą ir suderintą projektą valstybinėje ne miško žemėje“, - teigė I. Mikalauskienė.

Vietoj to, kad griautų statinius pristatė naujų

GRYNAS.lt VTPSI pranešus, kad kvartale, be anksčiau išaiškintų nelegalių objektų, yra ir pirtis bei krepšinio aikštelė, inspekcijos atstovė Vida Aliukonienė teigė, kad tai yra nauji statiniai. Inspekcija dar kartą apsilankė teritorijoje ir atliko patikrinimą bei nustatė, kad ir šie statiniai nelegalūs.

Taigi, vietoj to, kad nugriautų nelegalius statinius, dėl kurių dar 2014 metais buvo surašyti privalomieji nurodymai pašalinti statybų padarinius ir kreiptasi į teismą, statytojai pristatė dar daugiau savavališkų statinių.

„2015 lapkričio 24 dieną surašytame statybos patikrinimo akte konstatuota, kad statytojas UAB „PILIUONA“ valstybinėje žemėje savavališkai pastatė pirtį ir krepšinio aikštelę su aptvarais, automatinius tvoros vartus, automobilių aikštelę ir tvorą aplink ją. Dėl šių statinių bus surašyti savavališkos statybos aktai ir atliekami teisės aktų nustatyti veiksmai savavališkos statybos padariniams pašalinti“, - laiške rašė VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams V. Aliukonienė.

Be leidimų ir vienas daugiabutis

Kvartale „Venecija“ yra ir daugiau su statybomis susijusių problemų – nelegaliai be jokių statybos leidimų ir projektų buvo pradėtas statytis vienas iš daugiabučių namų.

Dėl daugiabučio namo savavališkos statybos aktas surašytas 2013 metais, pradėjus savavališkai įrenginėti gręžtinius polius būsimiems statinio pamatams, ir statytojui UAB „FUCUS statyba“ pateiktas privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius. 2014 metų pradžioje nustačius, kad ant minėtų pamatų vykdoma daugiabučio gyvenamo namo statyba, surašytas dar vienas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius.

„Kai nurodymas per nustatytą terminą nebuvo įvykdytas, inspekcija kreipėsi į teismą, prašydama įpareigoti statytoją tai atlikti. Vilniaus miesto apylinkės teismas 2015-05-26 nutartimi patvirtino taikos sutartį, kuria UAB „FUCUS statyba“ įsipareigojo ne vėliau kaip per 12 mėnesių parengti statinio projektą (nuo projekto sprendinių priklausys, ar tai bus kaip vienas pastatas ar kaip keli sublokuoti) ir gauti statybą leidžiančius dokumentus“, - rašė V. Aliukonienė.

Sulaikė pilietį, tveriantį tvorą

Tai dar ne visi pažeidimai, užfiksuoti Burbiškėse. Aplink parką buvo įbetonuoti tvoros kuoliukai ir už tai įmonė dar 2014 metais gavo baudą. Vis dėlto stulpeliai pašalinti nebuvo, priešingai – vieną dieną vienas pilietis pradėjo savavališkai tverti tvorą.

Nors žmogus buvo sulaikytas, dalis tvoros yra užtverta iki dabar ir niekas jos nepašalino.

„2015 rugpjūčio 5 dieną buvo sulaikytas pilietis, užsiimantis individualia veikla, kuris pradėjo tverti tvorą ant įbetonuotų stulpelių pagal UAB „Venecija“ užsakymą. Tvoros tvėrimas buvo sustabdytas, tačiau apie 100 m. atkarpa palei keliuką liko užtverta“, - teigė Vilniaus miesto savivaldybė.

Už apsilankymą pirtyje valstybinėje žemėje – 110 eurų

Valstybinėje žemėje esančios pirties aplankymas dviems valandoms savaitgalį vakare jums kainuotų 110 eurų. O neribotai tuo pačiu laiku pirtele galėtumėte naudotis už 180 eurų. Pigiausiai apsilankymas „valstybinėje“ pirtelėje kainuotų 80 eurų – dvi valandos darbo dienomis iki 17 val.

Už šią sumą galėsite pasikaitinti rusiškoje saunoje ar pasipliuškenti lauko SPA – „valstybinėje“ sūkurinėje vonioje. Jau susidomėjote galimybe mokėti šimtus eurų už poilsį valstybinėje žemėje? Teks palaukti, pasak pirtį eksploatuojančio asmens, ji dar neveikia.

Nors, pasak administratoriaus, pirtis dar neveikia, internete jau plinta reklaminiai skelbimai, kuriuose siūloma „Venecijos” kvartalo gyventojams pirtyje pliuškentis su 36 proc. nuolaida.

„Žinokite pas mus pirtis dar neeksploatuojama. Dar daug ką reikia padaryti. Sukūrėme interneto puslapį, kad pažiūrėtume, kiek klientų apskritai kreipsis į mus. Buvo keli skambučiai dėl Naujų metų, bet labai mažai, nes daug kas nežino, kur ta pirtis apskritai yra, daug kas galvoja, kad reikia į Kirtimus važiuoti. Vietiniai gyventojai žino, kad dar neeksploatuojama pirtis. Ji atsidarys po naujų metų, bet kada tiksliai, negaliu pasakyti“, - aiškino pirtimi besirūpinantis Sergejus.

Paklaustas, ar nekyla sunkumų dėl to, kad pirtis stovi valstybinėje žemėje, vyras teigė, kad tai ne jo reikalas: „Dėl šito reikalo aš nieko nežinau, aš tik įrenginėju pirtį ir viską joje darau.“

Su statytoja, kuri ir gavo privalomąjį nurodymą nugriauti statinius, UAB „PILIUONA“, nei vienu iš viešai pateiktu kontaktiniu telefonu GRYNAS.lt susisiekti nepavyko.

Pirtis stovi prie valstybinio parko ir yra nuo smalsuolių akių aptverta balta tvora, pro ją sunku įžiūrėti, kas yra viduje, taigi GRYNAS.lt reportaže galite pamatyti, kaip pirtis atrodo iš paukščio skrydžio ir kas yra įrengta jos kieme.

A. Stancikienė: institucijos jaučia baimę ir spaudimą

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė Aurelija Stancikienė, paprašyta pakomentuoti susidariusią situaciją, GRYNAS.lt teigė, kad, jos nuomone, kontrolės funkciją vykdančios institucijos jaučia didžiulį spaudimą dėl to sprendimus priima atsargiai.

Aurelija Stancikienė

„Mūsų valstybėje yra atsitikę labai negerai, kai institucijos, kurios iškelia klausimą dėl neteisėtų statybų, pačios turi atsakyti už tai, kad tokį klausimą iškėlė. Dažnai joms kliūna net finansiškai. Ši problema atsiskleidė Kuršių nerijoje, kai visos institucijos, kurios kėlė klausimą, turės finansiškai kompensuoti nuostolius pažeidėjui. Dėl to institucijos klausimus pradeda kelti atsargiai, tuomet nebelieka kam ginti viešąjį interesą, nes institucijos susiduria su iškreipta reketo forma ir visiškai iškreiptu mąstymu, kai vietoj to, kad visi susivienytume ir sakytumėm, kad teisės negalima įvertinti finansiškai ir kiek kainuos, tiek, bet turime išsireikalauti, kad įstatymai visiems galiotų, mes pradedame reikalauti pinigų iš institucijų“, - teigė A. Stancikienė.

Todėl jos padėtis Burbiškėse nenustebino: „Bandoma ieškoti būdų, kaip nelegalias statybas įteisinti. Pavyzdžiui, Kuršių nerijos atveju visoms institucijoms daromas Vyriausybės spaudimas. Kas gali atsilaikyti Premjero vardu daromam spaudimui, kai institucijos išlaikomos iš ministerijų?“

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt, garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.