Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Joniškio rajono pareigūnai birželio 29–osios vakarą gavo pranešimą, kad Petrašiūnų karjere yra brakonieriaujama. Aplinkosaugininkai surengė pasalą ir visą naktį tykojo Petrašiūnų karjerų prieigose. Ryte supratę, kad turi reikalų su rimtais brakonieriais, pareigūnai paprašė pagalbos Pakruojo rajono agentūros darbuotojų.

Apie 10 val. buvo pastebėti du piliečiai su valtimi. Aplinkosaugininkai stebėjo, kaip vyrai traukė bučiukus, skirtus vėžiams gaudyti ir tikrino žvejybinį tinklą. Pajutę, kad yra stebimi, vyrai surinktus žvejybinius įrankius ir visą laimikį išmetė į vandenį. Nepaisant to, brakonieriams pasprukti ir išsisukti nepavyko.

Prispirti įrodymų, pažeidėjai A.S. (1971 m.) ir A. T. (1990 m.) tapo geranoriški. Vyrai ištraukė išmestą maišą su bučiukais. Jame buvo 28 vienetai šių įrankių. Taip pat vienas iš pažeidėjų kartu su aplinkos apsaugos inspektoriumi surinko likusius pavienius bučiukus. Rasti dar 8 bučiukai, kurių pažeidėjai nebuvo spėję ištraukti. Juose blaškėsi ir sugautas laimikis – 41 plačiažnyplis vėžys. Jų žvejyba šiuo metu draudžiama. Taip pat ištrauktas ir žvejybinis tinklas.

Dalį laimikio vyrai spėjo paleisti į vandenį, o likusieji bučiukuose rasti plačiažnypliai vėžiai buvo gyvybingi, todėl taip pat paleisti atgal į vandenį. Taip atgal į vandenį buvo paleistas 41 vėžys.
Bučiukais sugauti vėžiai

Kaip paaiškėjo, brakonierių tikslas kaip tik ir buvo lietuviškų vėžių žvejyba. Mat jie iš Mažeikių atvyko tik dėl to, jog žinojo, kad šiame tvenkinyje gausu plačiažnyplių vėžių. Tačiau juos gaudyti bus leidžiama tik nuo liepos 15 dienos. Ir vienos žvejybos metu leidžiama naudoti ne daugiau kaip penkis bučiukus ar samtelius. Vienos žvejybos metu leidžiama sugauti ne daužiau kaip 50 vėžių, kurių dydis ne mažesnis kaip 10 centimetrų.

Pažeidėjams už teisės aktų, reglamentuojančių mėgėjų žvejybą, pažeidimą surašyti protokolai (ATPK 87 str. 3d.), konfiskuoti 36 bučiukai, žvejybinis tinklas ir guminė valtis. Brakonieriams gresia baudos iki 289 eurų.