Utenos rajono gyventojai, tėvas su sūnumi E. T. ir M. T., iš pirmo žvilgsnio daro kultūringų, mandagių, tikrai ne girtuoklių ar kitų, neigiamą nuomonę sudarančių, piliečių įvaizdį. Tačiau Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai šiuos asmenis per nepilnus du metus už neteisėtą žvejybą statomais tinklais yra sulaikę jau 4 kartus.

Tris iš jų – tame pačiame Asėko ežere (Ignalinos r.). Tik šį pavasarį jie buvo pakeitę vandens telkinį ir keletą statomų tinklų per lydekų nerštą pastatė Bukos upės žiotyse, Utenykščio ežere. Tą kartą buvo sulaikyti, kai traukė tinklus. Du ištraukę, pastebėjo aplinkosaugininkų valtį ir bandė sprukti, tačiau nesėkmingai. Pareigūnai šalia jų rado ir ištraukė dar kelis tinklus.

Pažeidėjai Utenos RAAD nutarimus dėl padaryto administracinės teisės pažeidimo apskundė Utenos rajono apylinkės teismui, motyvuodami tuo, kad tik du ištraukti tinklai ir 2 lydekos buvo jų, o visa kita - kitų piliečių. Temidė tuo kartu buvo palanki pažeidėjams ir teismas pareiškėjų skundą tenkino iš dalies. Gal tai ir paskatino juos ir toliau užsiimti šiuo neteisėtu verslu. Tik dabar minėti asmenys tapo itin atsargūs ir gudrūs.

Utenos RAAD GGAI pareigūnai turėjo informacijos, kad E. T. ir M. T. paskutiniu metu vėl neteisėtai žvejoja statomais tinklais. Beliko išsiaiškinti, kur ir kada. O tai nebuvo paprasta. Tačiau rugpjūčio 27 d., vidury baltos dienos, minėtus asmenis aplinkosaugininkai pastebėjo vėl tame pačiame Asėko ežere, kai pažeidėjai išsitraukė 4 tinklus ir pasuko į krantą. Vos tik valtis pasiekė krantą, vienas iš pažeidėjų išlipo į krantą apsižvalgyti. Čia ir sutiko belaukiantį pareigūną. Dar bandė sprukti atgal, bet pareigūnas nepabijojo sušlapti, šoko į vandenį ir valtis su įkalčiais ir jų šeimininkais atsidūrė krante.

Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad E. T. ir M. T. 4 statomais tinklais buvo sugavę 11 lynų. Šį kartą vaizdo įrašu pažeidimą pavyko užfiksuoti nuo pat jo pradžios iki pat pabaigos, todėl spragų, dėl kurių vėl būtų skundžiami nutarimai, nebeliko. Reikia pažymėti, kad per Asėko ežerą eina vandens turizmo trasa ir per dieną čia praplaukia ne viena dešimtis valčių ir baidarių, todėl sunku suvokti, kad čia gali būti neteisėtai žvejojama tinklais ir tuo labiau jie traukiami vidury baltos dienos.

Tikriausiai pažeidėjai manė, kad aplinkosaugininkai tokiose vietose tikrai nesitiki nustatyti pažeidimų ir jų nekontroliuoja. Minėtiems asmenims surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, paimti tinklai, jau ketvirta valtis. Bus skirtos administracinės baudos nuo 115 iki 289 eurų ir teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri viršija 700 eurų. Štai tik tokiais būdais aplinkosaugininkams ir tenka „gydyti” priklausomybe nuo neteisėtos žvejybos „sergančius” asmenis.