Žadėjo, kad atvesdins policija

Su GRYNAS.lt redakcijos žurnalistais susisiekusios Juodkrantės gyventojos liejo pyktį ant Neringos aplinkosaugininkų. Jas Neringos miesto agentūros vedėjas Justinas Stančaitis, norėdamas nustatyti pažeidimą padariusią moterį, išsikvietė ir netgi ketino skirti baudą.

Pareigūnams pradėjus aiškintis situaciją pirmiausia jie gavo informacijos, kad Kuršių mariose konteinerius plovė vietos gyventoja Nijolė. Ji buvo iškviesta į agentūrą, kur moteriai buvo mėginta surašyti protokolą.

„Aplinkosaugininkai paskambino mano vyrui ir pasakė, kad žmona turi greitai atvažiuoti. Kai atvažiavau, įjungė GRYNAS.lt ir sako: ar čia jūs? Kai pasakiau, kad ne, tada pradėjo aiškinti, kad meluoju. Agentūros vedėjas tikino, kad net merijoje jam du darbuotojai pripažino, jog čia būtent aš. Negana to, esą mano viena kaimynė ir tolima giminaitė paliudijo. Nors gyniausi, kad čia tikrai ne aš, man liepė duoti asmens tapatybės kortelę, kad surašytų protokolą. Bet aš nedaviau jos ir man pasakė, kad būsiu atvesdinta su policija“, - susitikimą su aplinkosaugininkais prisiminė pašnekovė.

Galiausiai ji nutarė padėti pareigūnams ir pasakė, kas yra tikroji pažeidėja. Nijolė nurodė moters vardą, o pavardės, kuri pasikeitė po vestuvių, ji nežinojo, todėl pasakė mergautinę. Taip pat  Juodkrantės gyventoja atskleidė ir pažeidėjos adresą.
Marytė
Agentūros vedėjo iš karto paprašiau, kad atverstų tą internetinį puslapį, kur yra pažeidėjos nuotraukos. Ir tada paprašiau jo, kad dar kartą įvertintų nuotraukas. Juk skirtumas akivaizdus. Visų pirma mano plaukai trumpi, o tos moters – ilgi ir nedažyti. Visiškai kita fizionomija. Aš buvau labai susinervinusi ir man buvo sunku susivaldyti.

Suteikus tokią informaciją Nijolė baudos išvengė, tačiau nesusipratimai tuo nepasibaigė. Neringos aplinkosaugininkai tuomet į agentūrą išsikvietė Nijolės kaimynę, kurios vardas ir pavardė tokie patys, kokius liudydama nurodė Nijolė. Pasirodo, kad Juodkrantėje yra dvi bendrapavardės, tik pareigūnai to neįvertino. Visgi Nijolė tikino jiems nurodžiusi, kad tikroji pažeidėja Juodkrantėje tik atostogauja. Nuolatinė jos gyvenamoji vieta yra Vilniuje.

Turėjo aiškintis kolegoms

Gavę daugiau informacijos pareigūnai ėmė ieškoti Juodkrantėje gyvenančios Marytės, kurią toks didelis pareigūnų dėmesys nemaloniai nustebino. „Rugsėjo 3 d. atėjus į darbą muziejuje man vedėja pasakė, kad Vilniaus dailės muziejaus direktorius gavo iš agentūros nuotrauką su informacija, kad aš Kuršių mariose ploviau konteinerius. Pareigūnai laiške prašė patvirtinti, ar aš tikrai dirbu muziejuje. Be to, jie paprašė pranešti, koks Vilniuje yra mano adresas“, - pasakojo moteris.
Kuršių mariose konteinerį plaunanti moteris
Kai išgirdo, kad jos ieško aplinkosaugininkai, pašnekovė pasiprašė išleidžiama iš darbo ir nuvažiavo į Nidoje esančią agentūrą. Marytė prisiminė, kad tąkart jai buvo sunku tvardyti emocijas, todėl ji neslėpė su agentūros vedėju kalbėjusi pakeltu balsu.
J. Stančaitis
Nuotraukos padarytos iš toli ir jų priartinti nepavyko arba plaukai veidą užstojo. Pažeidėjos nustatyti niekaip neišėjo. Žmonės sumaišė moteris ir apkaltino visiškai kitus žmones. Mes atsiprašėme, kad jos buvo neteisingai apkaltintos.

„Agentūros vedėjo iš karto paprašiau, kad atverstų tą internetinį puslapį, kur yra pažeidėjos nuotraukos. Ir tada paprašiau jo, kad dar kartą įvertintų nuotraukas. Juk skirtumas akivaizdus. Visų pirma mano plaukai trumpi, o tos moters – ilgi ir nedažyti. Visiškai kita fizionomija. Aš buvau labai susinervinusi ir man buvo sunku susivaldyti. Į Vilnių aukščiausiems vadovams buvo išsiųsta klaidinanti informacija, be to, Juodkrantėje visiems buvo paskleistas melas“, - piktinosi Juodkrantės gyventoja.

Moteris aplinkosaugininkų darbą pavadino atsainiu. Jai pikta, kad pareigūnai, gavę tikslią informaciją iš prieš tai neteisingai apkaltintos kaimynės Nijolės, antrą kartą padarė tokią pačią klaidą.

„Mano kaimynė viską labai tiksliai pasakė, tik pareigūnams reikėjo išsiaiškinti tikslią pažeidėjos pavardę, bet jie viską supainiojo ir nieko neišsiaiškino. Gerai, kad man bent baudos pavyko išvengti. Bet tai yra labai atsainus požiūris. Jie ieškojo atpirkimo ožio. Ir galiausiai nebuvo jokio atsiprašymo. Tik į darbovietę buvo atsiųstas laiškas, kad pažeidimą padariau ne aš“, - aplinkosaugininkų klaida piktinosi Marytė.

Aplinkosaugininkai pripažįsta, kad ne viskas buvo gerai

Neringos agentūros vedėjo J. Stančaičio pasidomėjus, ar aplinkosaugininkams pavyko nustatyti tikrąją pažeidėją, jis teigė, kad tikroji kaltininkė nesurasta ir paieškos nebetęsiamos. O taip pat jis neslėpė, kad pareigūnai atlikdami tyrimą tikrai padarė klaidų. Kaip tik todėl jis sutiko, kad abi moterys atsiprašymo nusipelnė.

„Asmenybės tapatybės nustatymas yra nutrauktas. Buvo iškviesti du galimai šį pažeidimą padarę asmenys, bet tikrosios pažeidėjos tapatybės nustatyti nepavyko. DELFI buvo patalpintos nuotraukos, bet tai nebuvo tos moterys. Apie jų tapatybę informaciją gavome iš policijos. O nustatymas vyksta pagal nuotraukas. Nuotraukos padarytos iš toli ir jų priartinti nepavyko arba plaukai veidą užstojo. Pažeidėjos nustatyti niekaip neišėjo. Žmonės sumaišė moteris ir apkaltino visiškai kitus žmones. Mes atsiprašėme, kad jos buvo neteisingai apkaltintos“, - GRYNAS.lt kalbėjo pareigūnas.