Nuvykę ant Masčio ežero ledo pareigūnai rado žvejojantį J.S., gimusį 1950 m. Vyras turėjo leidimą žvejybai, žvejojo mėgėjiškos žūklės įrankiais ir naudodamas dirbtinį masalą, tačiau vis vien padarė pažeidimą. Vyro krepšyje atsidūrė per mažas laimikis.

Kaip teigė pareigūnai, žvejys sugavo sterką, kurio dydis tesiekė 38 cm, kai leistinas šios žuvies dydis turi būti nemažesnis kaip 45 cm. Už tai, kad žvejys susigundė per maža žuvimi ir jos sugavęs nepaleido, kaip tai numato mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės, surašytas protokolas (ATPK 87 str. 1d.).

Vyrui ne tik teks susimokėti baudą bet ir reikės atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 158,49 Eur.

Anot Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Teisės ir bendrųjų reikalų skyriaus vyriausiojo specialisto Artūro Konderausko, šių metų sausio ir vasario mėnesiais, Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nustatė 27 pažeidimus. 6 iš jų buvo šiurkštūs: „Praėjusiais metais per tą patį laikotarpį nusižengimų buvo nustatyta praktiškai tiek pat - 28. Pažeidimai buvo padaryti naudojant meškeres ir kitus mėgėjų žvejybos įrankius.“

Pasak A. Koderausko, gyvosios gamtos apsaugos reidai rengiami kiekvieną dieną atskiruose Šiaulių RAAD kontroliuojamuose rajonuose. Aplinkos apsaugos departamento atstovas teigia, jog draudžiami leisti žuvų dydžiai skiriasi. Kiršlių, margųjų upėtakių, šapalų ir meknių dydis turi siekti 30 centimetrų, ūsorių, sterkų ir lydekų 45 centimetrus, o lašišų ir šlakių dydis neturi būti mažesnis nei 65 centimetrai. Be to, negalima pasiimti vėžių, mažesnių nei 10 centimetrų. Tačiau rainuotiesiems ir žymėtiems vėžiams šis draudimas negalioja. „Žuvys turi būti matuojamos nuo snukio pradžios iki uodegos peleko galo, vėžiai – nuo galvos smaigalio pradžios iki ištiestos uodegos plokštelės galo“, - teigė A. Konderauskas.

Grynas.lt primena, jog taip pat yra draudžiama pardavinėti sugautą žuvį. Nesilaikantiems mėgėjų žvejybos tvarkos už prekiavimą žuvimi grės nuo 86 iki 289 eurų baudos. Prekyba laikoma mėgėjų žvejybos įrankiais sugautų žuvų ar iš jų pagamintų produktų pirkimas, pardavimas, mainai, siūlymas parduoti ir reklamavimas. Pastebėjus nelegalią žvejybą arba neleistiną prekybą žuvimi galima apie tai pranešti numeriu 112.