Švedija ketina kasmet importuoti 800 tūkst. tonų atliekų ir jas panaudoti šilumos bei elektros energijos gamybai. Kaip praneša inhabitat.com. Švedija, degindama atliekas, išgauna iki 20 proc. šilumos energijos, tačiau šalies valdžia yra susirūpinusi, kad atliekų perdirbti galima būtų daugiau, jeigu jų netrūktų.

Švedijoje vos 4 proc. šiukšlių nėra tinkamos perdirbimui ir dėl to keliauja į sąvartynus. Didžiojoje Britanijoje šis skaičius siekia net 67 proc. Nors Švedijos rūšiavimo mastai yra įspūdingi, šiuo rodikliu toli gražu nesidžiaugia „Waste to Energy“ programa, kuri yra pajėgi kasmet į šilumos bei elektros energiją paversti daugiau kaip 2 mln. tonų buitinių atliekų.

Švedija, ieškodama sprendimo susidariusiai situacijai, ketina importuoti atliekas iš kaimyninės Norvegijos. Norvegai tuo džiaugiasi ir sutinka padengti dalį atliekų pervežimo išlaidų. Tiesa, visos toksinės medžiagos, susidarančios deginant norvegiškas atliekas, bus grąžinamos atgal į Norvegiją. Norvegiją toks susitarimas tenkina, nes jai yra ekonomiškiau atliekas transportuoti į Švediją nei pačiai jas perdirbti.

Ateityje švedai planuoja importuoti dar daugiau atliekų iš užsienio šalių, kuriose neperdirbtų šiukšlių procentas didesnis nei Norvegijos.

„Tikimės, kad ateityje gausime atliekų iš Italijos, Rumunijos ar Bulgarijos, o gal netgi iš Baltijos šalių, nes šios valstybės neperdirba didelio procento savo buitinių atliekų. Jos neturi jokių šių atliekų perdirbimo planų, todėl joms anksčiau ar vėliau teks spręsti šį klausimą“, - sakė Švedijos Aplinkos apsaugos agentūros patarėja Catarina Ostlund.