Specialistė: tai – gamtos „dovana“

Aplinkos apsaugos agentūros Biologinių tyrimų skyriaus vedėja Eglė Šupinienė, pamačiusi nuotraukas, paaiškino, kad jose – dumbliai.

„Nuotraukose matyti didžiulis kiekis išmestų dumblių. Matyt, prie senojo Šventosios molo yra užutekis, todėl ten visi dumbliai ir pateko. Kiekvieną vasarą jų būna, bet dažniausiai jie surandami prie Palangos tilto. Ten komunalininkai tonomis renka žalią masę, kuri labai greitai ima skleisti nemalonų kvapą“, - aiškino specialistė.

Anot jos, toks reiškinys Lietuvos pajūryje fiksuojamas kasmet. Ir tai, specialistės teigimu, yra savotiškas jūros kerštas už teršimą cheminėmis medžiagomis, kurios skatina dumblių augimą.

„Mes teršiam jūrą, o jūra mums kažkada pasako: ačiū – pasiimkit. Tai yra žinia iš jūros apie mūsų veiklą. Mes teršiam, todėl gaunam „dovanų“. Tik įprastai jas gaudavo Palanga, bet šįkart nepasisekė Šventajai“, - kalbėjo E. Šupinienė.

Jos teigimu, žmonių sveikatai dumblių sankaupos pavojaus nekelia. Nors čia pat pašnekovė pridūrė, kad klampoti po jas nėra jokio malonumo. Specialistės manymu, prie dumblių pasirodymo krante nemažai prisidėjo ir aukšta vandens temperatūra: „Dabar temperatūra aukšta, todėl vegetacija yra pačioje viršūnėje. Tačiau tai nėra tie dumbliai, kurie sukelia vandens žydėjimą. Tai yra didieji dumbliai. Šitie dumbliai plūduriuoja vandens paviršiuje – kaip kilimėlis. Jiems reikia šviesos“, - sakė E. Šupinienė.

Komunalininkai kol kas nieko nedaro

UAB „Palangos komunalinis ūkis“ pripažino, kad dumblių šiuo metu yra ne tik Šventojoje, bet ir prie Palangos tilto bei Nemirsetoje. Tačiau čia pat įmonės atstovai pridūrė, kad kol kas komunalininkai jų pašalinti negali.
E. Šupinienė
Mes teršiam jūrą, o jūra mums kažkada pasako: ačiū – pasiimkit. Tai yra žinia iš jūros apie mūsų veiklą. Mes teršiam, todėl gaunam „dovanų“. Tik įprastai jas gaudavo Palanga, bet šįkart nepasisekė Šventajai.

„Situacija mums žinoma. Tačiau dabar dumbliai yra vandenyje – jie dar neišmesti į krantą. Todėl mes neturime galimybės juos pašalinti. Kol jie bus vandeny, mes nieko padaryti negalime. O kai dumbliai bus išmesti į krantą, mes juos surinksim. Bet reikia žinoti, kad jei pasikeis vėjo kryptis, dumbliai bus nunešti atgal į jūrą, o jei ne, bus išmesti į krantą“, - įmonės atstovai.

Pasidomėjus, kur dedami surinkti dumbliai, UAB „Palangos komunalinis ūkis“ atskleidė, kad šios jūros gėrybės kompostuojamos. Visgi šiemet dumblių jūra išmetė palyginti mažai. „Šiemet jų visai nedaug. Jų išmeta kasmet, tik žymiai daugiau. Šitas reiškinys pasireiškia liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje. Kai būna karšta, jie skleidžia nemalonų kvapą, nes džiūsta“, - pripažino pašnekovas.