Galutinai pabaigtas dvejus metus trukęs Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių rajonų savivaldybėse vykdytas gamtosauginis projektas “Tauragės regiono senų sąvartynų ir šiukšlynų uždarymas”. Buvo uždaryti visi penki regione esantys – Smukučių, Skirsnemunės, Šidagių, Paneročio ir Plaušvarių seni komunalinių atliekų savartynai, uždaryti bei rekultivuoti 53 šiukšlynai. Projekto vertė - daugiau kaip 13 mln. litų.

Buvo nukasti sąvartynų šlaitai ir suformuoti uždari atliekų kaupai su keliais šimtais tūkst. kubinių metrų atliekų, kurios buvo atvežtos iš šiukšlynų ir paskleistos pusės metro sluoksnio tankiu. Sąvartynai padengti nepralaidžiais specialiais mišraus ir augalinio grunto sluoksniais bei skaldos prizme. Atliekų kaupuose pakloti geosintetinio molio įklotai puikiai apsaugo aplinką nuo teršalų, todėl senieji sąvartynai nebebus taršos židiniu. Įrengtos sąvartynų dujų nukenksminimo sistemos, sutvarkytos ir apsėtos žolėmis jų teritorijos. Visas sutvarkytų sklypų plotas siekia daugiau kaip 72 ha.

„Mes džiaugiamės, kad mūsų įmonė sėkmingai užbaigė Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėse reikšmingus tvarkymo darbus“, - teigė generalinio darbų rangovo UAB „LitCon“ direktorius Linas Piliponis. „Nesutvarkyti sąvartynai daro neigiamą poveikį gamtai ir žmonių sveikatai. Tai ne tik dvokas ir šiukšlių kalnai, bet ir neigiamos ekologinės pasekmės: nuodingos medžiagos, teršalai patenka į orą ir vandenį. Esame patenkinti, kad uždaryti sąvartynai ir šiukšlynai pagerins kraštovaizdį bei ekologinę padėtį Tauragės regione“, - sakė jis.

Pasak L. Piliponio, šiemet UAB „LitCon“ įgyvendins daugiau nei 30 statybos ir inžinerinių darbų projektų. Bendrovė vykdo viešosios ir pramoninės paskirties statinių, gyvenamųjų ir negyvenamųjų pastatų, inžinerinių tinklų, susisiekimo komunikacijų projektavimo ir statybos bei kultūros paveldo objektų tvarkomuosius darbus. Šiuo metu bendrovėje dirba 130 darbuotojų.