Daugiau kaip dvejus metus trukęs teisminis ginčas su akcine bendrove „Orlen Lietuva“ (buvusia AB „Mažeikių nafta“) baigėsi aplinkosaugininkų pergale. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas galutine ir neskundžiama nutartimi pripažino, kad Aplinkos ministerijos Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) 129 085 litų ieškinys šiai bendrovei už gamtai padarytą žalą yra pagrįstas ir atmetė jos kasacinį skundą.

Panevėžio RAAD‘o Biržų rajono agentūros pareigūnai dar 2009 m. gegužę nustatė, kad neišaiškinti tretieji asmenys bandė neteisėtai prisijungti prie minėtajai bendrovei priklausančio magistralinio naftos produktų vamzdyno Totorių kaime (Širvėnos sen., Biržų r.) – toje vietoje, kur jis po vandeniu kerta Apaščios upę. Ten iš pažeisto vamzdyno į Apaščią pateko dyzelino. Bendrovės magistralinių vamzdynų stebėjimo ir valdymo sistema slėgio kritimą užfiksavo gegužės 15 d. 22.50 val., tačiau vamzdyno pažeidimo vieta buvo lokalizuota ir teršalų patekimas į aplinką sustabdytas tik gegužės 16 d. 11.35 val. Per tą laiką į Apaščios upę ištekėjo 3,9 t dyzelino. Bendrovės darbuotojai surinko 3,25 t teršalų, o 0,6 t pateko į aplinką.

AB „Orlen Lietuva“ bandė nuginčyti jai pateiktą ieškinį už gamtai padarytą žalą ir apskundė jį patenkinusio Panevėžio apygardos teismo sprendimą Apeliaciniam teismui. Pastarasis ieškinį patenkino iš dalies. Tiek Panevėžio RAAD, tiek AB „Orlen Lietuva“ kasacine tvarka kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą.

Aukščiausiasis Teismas užbaigė daugiau kaip dvejus metus trukusį teismų maratoną. Jis ne tik priteisė atlyginti gamtai padarytą žalą, bet ir įpareigojo sumokėti 5 proc. metines palūkanas už priteistą sumą nuo bylos iškėlimo teisme iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.