Savaitgalį Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai intensyviai kontroliavo, kaip laikomasi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas išsiaiškinti, ar nežvejojama draudžiamu būdu, t. y. masalui naudojant gyvą žuvelę. Reidų metu nustatyti penki pažeidimai, net 4 iš jų šiurkštūs.

Sausio 16 dieną Luodžio ežere (Zarasų r.) GGAI pareigūnai gerai jiems žinomą, ne kartą už mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus baustą, pilietį E. S. užtiko bestatantį palaidynes. Kaip ir būdinga šiam įrankiui, masalui buvo naudojamos gyvos žuvelės. Toks žvejybos būdas šiuo laiku yra draudžiamas. Spėjęs pastatyti 4 tokius įrankius, minėtas pilietis buvo sulaikytas. Lydekų sugavęs dar nebuvo, todėl jam gresia tik administracinė atsakomybė – bauda nuo 115 iki 289 eurų ir paimtų šių įrankių bei žvejo dėžutės konfiskavimas.

Sausio 17 d. Uolio ežere (Zarasų r.) pil. R. G. žvejojo neturėdamas mėgėjų žvejybos leidimo. Žuvų sugavęs dar nebuvo, tačiau administracinės atsakomybės neišvengs – jam surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas ir bus skirta bauda nuo 7 iki 57 eurų.
Iš brakonierių paimti skrituliai

Sausio 18 d. aplinkosaugininkams daug kantrybės ir jėgų kainavo pažeidimo įforminimas ant Pravalo ežero. Kai kurie šio ežero žvejai turi gana blogą reputaciją. Jei tik pažeidimas – dauguma pažeidėjų konfliktiški, neblaivūs, agresyviai nusiteikę. Nebuvo išimtis ir šis kartas. Kai tik pareigūnai priėjo prie dviejų piliečių, kurie žvejojo draudžiamu būdu, t. y. skrituliais ir palaidynėmis, masalui naudodami gyvas žuveles ir pradėjo aiškintis pažeidimo aplinkybes, vienas iš jų, vilnietis A. D., puolė bėgti.

Gaudynės tęsėsi neilgai. Nors už poros šimtų metrų bėglys buvo pavytas, bet aktyviais veiksmais stengėsi išvengti sulaikymo, priešinosi, nevykdė teisėtų pareigūno nurodymų, dėl ko teko panaudoti specialiąsias priemones – antrankius ir dujas. Surašant administracinės teisės pažeidimo protokolą už mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą, šis pilietis įžeidinėjo pareigūnus, keikėsi, provokavo, chuliganiškai elgėsi, tuo žemindamas pareigūnų garbę ir orumą. Už šią veiką teko surašyti dar vieną administracinės teisės pažeidimo protokolą pagal LR ATPK 51¹º str. 3 dalį. Administracinės teisės pažeidimo protokolas už žvejybą draudžiamu būdu surašytas ir šio piliečio bendrininkui, Švenčionių rajono gyventojui A. T. Už neteisėtai sugautas dvi lydekas abiems pažeidėjams dar bus pateikta pretenzija dėl gamtai padarytos 316,55 eurų žalos atlyginimo.
Brakonieriai jau buvo spėję pagauti lydekų

Sausio 19 d. ant Drūkšių ežero (Zarasų r.) net su 24 skrituliais, masalui naudodami gyvas žuveles, žvejojo uteniškiai V. R. ir E. B. Beje, Utenos RAAD GGAI pareigūnams šie asmenys gerai žinomi, kadangi ne kartą buvo bausti už panašius pažeidimus. Minėti piliečiai neteisėtai buvo sugavę tris lydekas, už kurias, kaip padarytą žalą žuvų ištekliams, teks sumokėti 474,83 euro. Taip pat jų laukia sankcijos, numatytos LR ATPK 87 str. 3 dalyje.

Visgi pareigūnai GRYNAS.lt teigė, kad tokios situacijos nėra dažnos. Dažniausiai brakonieriai nesipriešina. Žmonės supranta, kad už pasipriešinimą pareigūnui laukia griežta atsakomybė, todėl dažniausiai tam nesiryžtama. Pareigūnų teigimu, antrankius ir ašarines dujas tenka panaudoti keletą kartų per metus.