Į aplinkosaugininkų akiratį Joniškio rajono Bariūnų medžiotojų būrelio medžiotojas D.G. pateko 2014 metų rugsėjo 30 d. Tada vyras išsiruošė į medžioklę Pavarčiuvės miške. Medžiotojas, apie valandą patykojęs bokštelyje, taikliu šūviu iš lygiavamzdžio šautuvo patiesė taurųjį elnią.

Vyras turėjo licenciją, tačiau gyvūno nepažymėjo specialios paskirties plomba ir neįrašė į medžioklės lapą. Vyras elnią sugrūdo į automobilį „Volkswagen Golf“ ir parsigabeno namo.

Pranešimą gavę Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, nuvykę į D.G namus Joniškyje, sodybos ūkiniame pastate rado pakabintą, nuluptą ir dorojamą elnią. Medžiotojas gyvūną nulupti privalėjo būrelio lupykloje, tačiau greičiausiai norėdamas nuslėpti laimikį jį parsigabeno namo.

Užkluptas šeimininkas prisipažino, kad elnią sumedžiojo Joniškio rajono medžiotojų būrelio plotuose ir nepanaudojo licencijos. Vyrui buvo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas už medžioklės reikalavimų pažeidimus (ATPK 85 str. 6d). Medžiaga buvo perduota teismui.

Be Joniškio rajono apylinkės teismo paskirtos 3000 Lt baudos brakonieriui teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą – 19180 Lt. Dalį – 500 Lt vyras jau sumokėjo.

Brakonieriavimas – nelegali medžioklė ar žvejyba. Ši veikla gali būti neteisėta dėl įvairių priežasčių: yra pasibaigęs (ar neprasidėjęs) medžioklės ar žvejybos sezonas, gyvūnai yra saugomoje teritorijoje, naudojamas nelegalus medžioklės ar žvejybos būdas ar priemonės, medžiojami gyvūnai saugomi teisės aktų.

Kaip numato naujosios ATPK nuostatos, brakonierių ginklai ir automobiliai konfiskuojami net ir tada, jeigu jie nėra pažeidėjų nuosavybė. Sugriežtinus Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) straipsnius, brakonieriams bus sunkiau išsisukti nuo atsakomybės. Anksčiau buvo galima konfiskuoti tik tuos įrankius, kurie priklausė būtent pažeidėjui,- registruotus ginklus ir kitas priemones. Tačiau čia buvo palikta tam tikra spraga. Gudrūs ir apsiskaitę brakonieriai specialiai naudodavosi neregistruotais medžioklės ar žvejybos įrankiais (spąstais, tinklais vėžiams gaudyti ir kt.). Sulaikyti aiškindavo, kad įrankį pasiskolino iš kaimyno. Tokiu atveju įstatymas neleido brakonieriavimo įrankių konfiskuoti.