R.R. į Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos akiratį pateko 2013 metų balandį, gavus duomenų, kad vyras gali prekiauti uždraustų medžioti ūdrų kailiais. Apie tai buvo informuoti ir policijos pareigūnai. Surengus reidą 2014 04 25 R.R. buvo sulaikytas Šiauliuose vienoje degalinėje. Vyro automobilio „Audi 100 Avant“ bagažinėje buvo rasta 13 ūdrų kailiukų ir 8 kiaunių kailiukai. Buvo pradėta baudžiamoji byla ir R.R stojo prieš teismą.

Pernai Šiaulių apylinkės teismas, išnagrinėjęs bylą R.R. išteisino. Teismas konstatavo, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamo nusižengimo požymių. Šis nuosprendis buvo apskųstas Šiaulių apygardos teismui. Kaltinimą palaikiusi prokurorė dar kartą išdėstė visus surinktus įrodymus ir prašė šiaulietį pripažinti kaltu.

Šiaulių apygardos teismas panaikino 2014 09 22 Šiaulių apylinkės teismo nuosprendį ir priėmė naują nuosprendį. R.R. pripažintas kaltu ir jam skirta 2 metų ir 6 mėn. laisvės atėmimo bausmė. Ši bausmė subendrinta su Akmenės rajono apylinkės teismo paskirta ir neatlikta bausme. Iš viso už grotų R.R teks praleisti 3 metus 6 mėnesius.
Iš pažeidėjo konfiskuoti kailiukai

Ūdrų kailiukai konfiskuoti, o nuteistasis civiliniam ieškovui - Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentui turės atlyginti 24668,67 Eur turtinės žalos. Būtent tokia žala buvo padaryta gamtai.

Ūdra, europinė ūdra (lot. Lutra lutra, angl. Otter, vok. Fischotter) – kiauninių šeimos plėšrus žinduolis. Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Natūralių priešų praktiškai neturi, bet rimtais konkurentais gali būti audinės.

Seniau ūdros medžiotos dėl brangaus kailio, be to žvejai jas laikė kenkėjomis, naikinančiomis žuvį. Vėliau buvo madinga ūdrų medžioklė su šunimis, ypač sportinė ūdrų medžioklė. Apie 1950 m. ūdrų liko kur kas mažiau dėl vandens užterštumo. Gyvūnai žūdavo suėdę apnuodytą žuvį. Nuo 1960 m. žvėreliai daugelyje šalių imti saugoti. Šiuo metu jų yra labai nedaug. Didėti ūdrų populiacijai trukdo vis populiarėjančios įvairios vandens sporto šakos, žvejyba ir tai, kad patys gyvūnai labai lėtai dauginasi. Jas nubaido bet koks triukšmas, dažnai nusižiūri brakonieriai. Centrinėje Europoje ūdros veisiamos nelaisvėje, po to paleidžiamos į laisvę.