Praėjus metams nuo cunamio sukelto incidento Fukušimos jėgainėje, Japonija vis dar yra laikinai sustabdžiusi atomines elektrines. Šaliai tai gali reikšti ne tik ūkio nuosmukį, bet ir problemas dėl aplinkosaugos.

Kol tęsiasi viešos diskusijos dėl branduolinės energetikos perspektyvų, Japonija laikinai sustabdė beveik visas savo atomines jėgaines, teikiančias šaliai trečdalį visos reikalingos energijos. Tačiau branduolinės energetikos pristabdymas jau pradėjo šaliai brangiai kainuoti, rašo JAV nepriklausomų radijo stočių tinklo „NPR“ apžvalgininkas Christopheris Joyce‘as.

Specialistų paskaičiavimais, 2012 m. Japonija į atmosferą išmes 1,209 mlrd. t anglies dvideginio – 12 proc. daugiau, nei 2009 metais. Jei atominės elektrinės būtų likusios veikti, šis neigiamas pokytis būtų buvęs mažesnis nei 2 proc.

Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad jau minėtos suskystintosios dujos yra švaresnis kuras, nei anglis ar nafta. Vis dėlto, jei Japonija nebegrįžtų prie atominės energetikos ir naudotų vien dujas, jai reiktų kasmet pirkti apie penktadalį (20 proc.) visų pasaulio suskystintų dujų, daugiausiai iš politiškai nestabilių Artimųjų Rytų regiono šalių. Atsinaujinantys šaltiniai taip pat negali pilnavertiškai pakeisti atominės energijos, nes šiandien iš jų gaunama vos 2 proc. Japonijai reikalingos energijos.

Japonijoje praktiškai nėra naudingų iškasenų, kurios galėtų būti naudojamos kaip kuras – šalis neturi anglies, naftos ar gamtinių dujų. Analitikai paskaičiavo, kad neatnaujinus atominių jėgainių veiklos naftos vartojimas per 2012 m. Tekančios saulės šalyje išaugs daugiau nei 10 proc., anglies – 6 proc., o gamtinių dujų – per 16 proc. Suskystintųjų dujų vartojimas šalyje jau išaugo net 27 proc.

Tarptautinės energetikos agentūros skaičiavimais, Japonijai tai kainuoja papildomus 100 mln. JAV dolerių kasdien. Valstybei perkant naftą, dujas ir anglį, pirmą kartą per kelis dešimtmečius kokybiškomis prekėmis ir technologijomis garsėjanti Japonija daugiau importuoja, nei eksportuoja.

Visą publikaciją galite rasti čia

*NPR (National Public Radio) yra nepriklausoma JAV žiniasklaidos organizacija, kuri teikia žinias, analitines laidas ir kultūros programas 900 nepriklausomų radijo stočių tinklui Jungtinėse Valstijose.