Praeitą savaitę buvo galutinai uždarytas Tauragės rajono Šidagių komunalinių atliekų sąvartynas. Netoli Skaudvilės miestelio veikusiame sąvartyne atliekos buvo paskleistos pusės metro sluoksnio tankiu. Į Šidagių sąvartyną buvo vežamos atliekos iš Tauragės r. Angladegių šiukšlyno ir kitų atliekomis užterštų teritorijų: Balčiškių, Eičių, Liutkaičių, Užvejų, Žiburių, Griežpelkių, Mišeikių, Juškaičių, Dauglaukio, Pryšmantų.

2010 metų spalio mėn. prasidėjusių Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro užsakytų tvarkymo darbų vertė siekė apie 700 tūkst. litų. Buvo suformuotas atliekų kaupas, kuriame yra daugiau nei 30 tūkst. kubinių metrų atliekų. Sąvartynas padengtas nepralaidžiais specialiais mišraus ir augalinio grunto sluoksniais bei skaldos prizme. Atliekų kaupe paklotas geosintetinio molio įklotas puikiai apsaugo aplinką nuo teršalų, todėl senasis sąvartynas nebebus taršos židiniu. Buvo įrengta sąvartyno dujų nukenksminimo sistema, sutvarkyta ir apsėta žolėmis jo teritorija. Be to, buvo sutvarkyta 11 šiukšlynų. Visas tvarkomų sklypų plotas – 2,9 ha.

„Mes džiaugiamės, kad mūsų įmonė sėkmingai užbaigė Tauragės raj. gyventojams reikšmingus tvarkymo darbus“, - teigė generalinio darbų rangovo UAB „LitCon“ direktorius Linas Piliponis. „Nesutvarkyti sąvartynai daro neigiamą poveikį gamtai ir žmonių sveikatai. Tai ne tik dvokas ir šiukšlių kalnai, bet ir neigiamos ekologinės pasekmės: nuodingos medžiagos, teršalai patenka į orą ir vandenį. Esame patenkinti, kad sąvartyno uždarymas pagerins kraštovaizdį ir ekologinę padėtį Tauragės krašte“, - sakė jis.

Kadaise čia buvo kalnai šiukšlių

Visame Tauragės regione, keturiose savivaldybėse, nuo 2010 metų vykdomas gamtosauginis projektas “Tauragės regiono senų sąvartynų ir šiukšlynų uždarymas”, kuriam pasibaigus bus uždaryti visi 5 regione esantys seni sąvartynai ir uždaryti bei rekultivuoti 53 šiukšlynai. Viso projekto kaina - daugiau kaip 13 mln. litų be PVM. Maždaug prieš mėnesį UAB „LitCon“ uždarė Smukučių savartyną, esantį Jurbarko rajone. Birželio mėn. Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių rajonuose planuojama uždaryti dar tris - Skirsnemunės, Paneročio bei Plaušvarių savartynus.