Šią savaitę buvo galutinai uždarytas pusę amžiaus veikęs, pagrindinis ir didžiausias Jurbarko rajone - Smukučių komunalinių atliekų sąvartynas. Už 3 km nuo Jurbarko miesto, Jokymiškių kaime, Jurbarkų sen. veikusiame sąvartyne atliekos buvo paskleistos pusės metro sluoksnio tankiu. Nuo 1958 m. į Smukučių sąvartyną buvo vežamos atliekos iš kitų Jurbarko rajono šiukšlynų bei atliekomis užterštų teritorijų: iš Openiškės, Pašaltuonio, Banzinų, Pagulbinio, Paskynų, Girdžių.

2010 metais prasidėjusių Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro užsakytų tvarkymo darbų vertė siekė apie 2,767 mln. litų (be PVM). Buvo nukasti sąvartyno šlaitai bei suformuoti kaupai. Sąvartyno kaupo plotas siekia 4 tūkst. kv. m. Sąvartynas padengtas nepralaidaus grunto ir dirvožemio sluoksniu. Buvo įrengta sąvartyno dujų nukenksminimo sistema, sutvarkyta ir apsėta žolėmis jo teritorija.

„Mes džiaugiamės, kad mūsų įmonė sėkmingai užbaigė Jurbarko raj. gyventojams reikšmingus tvarkymo darbus“, - teigė generalinio darbų rangovo UAB „LitCon“ direktorius Linas Piliponis. „Nesutvarkyti sąvartynai daro neigiamą poveikį gamtai ir žmonių sveikatai. Tai ne tik dvokas ir šiukšlių kalnai, bet ir neigiamos ekologinės pasekmės: nuodingos medžiagos, teršalai patenka į orą ir vandenį. Esame patenkinti, kad sąvartyno uždarymas pagerins kraštovaizdį ir ekologinę padėtį Jurbarko krašte“, - sakė jis.

Pasak L. Piliponio, šiemet UAB „LitCon“ planuoja įgyvendinti daugiau nei 30 statybos ir inžinerinių darbų projektų. Bendrovė vykdys viešosios ir pramoninės paskirties statinių, gyvenamųjų ir negyvenamųjų pastatų, inžinerinių tinklų, susisiekimo komunikacijų projektavimo ir statybos bei kultūros paveldo objektų tvarkomuosius darbus.