„Siekiame kiek įmanoma greičiau sureguliuoti atliekų tvarkymo rinką ir užkirsti kelią nelegaliems atliekų surinkėjams. Planuojame įdiegti bendrą apskaitos sistemą, šiuo metu taip pat rengiamas dokumentų paketas. Rengiami ne tik įstatyminiai aktai, bet ir ministro įsakymai, nauji taisyklių aprašai. Tai leis jau artimiausiu laiku stabilizuoti nelegalų atliekų verslą ir pinigų įsisavinimą“, – teigė aplinkos viceministras Algirdas Genevičius.


Piktnaudžiavimą dangsto 

Aplinkos ministerijai minant ant kulnų nelegaliai atliekas tvarkančioms įmonėms, viešojoje erdvėje pasirodė abejonių, ar tinkamai aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę organizuojantys ir vykdantys pareigūnai atlieka savo darbą. Pasigirdo nuogąstavimų, kad aplinkosaugininkai pro piršus žiūri į netinkamai savo veiklą vykdančias atliekų tvarkymo įmones.

Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktoriaus Daliaus Krinicko teigimu, taip tik bandoma nukreipti dėmesį nuo atliekų tvarkymo problemų ir pridengti savo klaidas.

„Mūsų manymu, viešojoje erdvėje pasirodę klaidinantys straipsniai gali būti tiesiogiai susiję su šiuo metu vykdomais licencijuotų organizacijų ir atliekas tvarkančių įmonių patikrinimais siekiant nukreipti visuomenės dėmesį nuo esminių pažeidimų atliekų tvarkymo srityje“, – sakė D. Krinickas.
Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai kasmet tikrina licencijuojamų organizacijų nusamdytas atliekas tvarkančias įmones, siekiant nustatyti, ar tikrai jos surinko ir sutvarkė deklaruotus atliekų kiekius. Atliekant įmonių patikras buvo pastebėta, kad kai kurios jų ne tik netinkamai vykdė savo veiklą, bet ir pažeidinėjo įstatymus.
Apskaitos sistema leis pildyti apskaitą realiuoju laiku, kaip, pavyzdžiui, VMI deklaravimo sistemoje pildomi deklaracijos dokumentai. Atliekų tvarkytojas turės pateikti informaciją elektroninėje formoje ir ji iškart bus matoma.
D. Krinickas

Tarp tokių įmonių atsidūrė atliekas tvarkančios bendrovės UAB „Baltijos perdirbimas“ ir UAB „Metrail“.

Aplinkos ministerijos duomenimis, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai bendrovėje „Baltijos perdirbimas“ rado netinkamai vedamą elektros ir elektroninės įrangos bei atliekų tvarkymo apskaitą, o apie planuojamą atliekų eksportą išvis nebuvo informuojama.
Patikrinę UAB „Metrail“ veiklą, pareigūnai nustatė, kad įmonės veikla vykdoma pažeidžiant aplinkos apsaugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus. Įmonėje galimai klastojami dokumentai, pateikiama tikrovės neatitinkanti informacija apie gaunamas pajamas. Neturint teisėto pagrindo gamintojams ir importuotojams bei juos atstovaujančioms organizacijoms išduodami dokumentai, įrodantys elektros ir elektroninės įrangos atliekų sutvarkymą.

Nelegaliai paslaugas teikiančios įmonės dažnai net po pareigūnų įspėjimų ir baudų nepasitaisydavo, o  formaliai susitvarkiusios dokumentus ir toliau vykdė nelegalią veiklą, teikdavo fiktyvias pažymas apie išvežtas atliekas, nors dažnai jos nebuvo sutvarkomos kaip priklauso. Informacija apie jas jau pasiekė teisėsaugos institucijas.


Griežtos kontrolės neišvengs

Kaip sako aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorius D. Krinickas, atliekų tvarkytojų piktnaudžiavimus užkirsti padės nauja vieninga apskaitos sistema, kuri leis atsekti dokumentuose įrašytą atliekų kiekį, perdavimą ir kaip jis buvo sutvarkytas. Elektroninė apskaitos sistema taip pat leis visus su atliekų tvarkymu susijusius duomenis teikti ir matyti realiuoju laiku.

„Apskaitos sistema leis pildyti apskaitą realiuoju laiku, kaip, pavyzdžiui, VMI deklaravimo sistemoje pildomi deklaracijos dokumentai. Atliekų tvarkytojas turės pateikti informaciją elektroninėje formoje ir ji iškart bus matoma. Taip bus galima efektyviau atsekti atliekų tvarkymą nuo prekės pateikimo į rinką iki galutinio atliekos sutvarkymo, t.y. kada prekė buvo įvežta į rinką, parduota, tapo atlieka, kam atiduota ir kaip sutvarkyta“, – pasakoja D. Krinickas.

Aplinkos ministerija jau yra paskelbusi konkursą dėl naujos sistemos administravimo darbų pirkimo. Sistemą paleisti planuojama 2017 m.

Tačiau iki tol Aplinkos ministerija numačiusi atlikti nemažai veiksmų, kurie leis sustiprinti atliekų tvarkymo priežiūrą. Ketinama griežtinti licencijuojamų organizacijų ir atliekų tvarkytojų kontrolę ir užduočių vykdymą.

„Mes ministerijoje esame sudarę korupcijos prevencijos veiksmų planą, į kurį įtraukta nemažai teisės aktų dėl atliekų tvarkymo. Dar šiemet pasirodys 5 aktai, susiję su apskaitos skaidrinimu. Tai leis lengviau susekti atliekų tvarkytojų veiklą ir pašalins galimybes piktnaudžiauti“, – sakė D. Krinickas.