Sunkiaisiais metalais užteršto grunto istorija pačiame Vilniaus centre stovinčios mokyklos teritorijoje - lyg detektyvas. Aštuonis mėnesius aplinką valantys darbininkai aplinkiniams gyventojams pasitikėjimo nekelia, o atsakingi pareigūnai kaip susitarę tikina, jog darbai beveik baigti. Tiksliau - baigiamas pirmasis jų etapas. 

Kada bus pradėti kiti du - neaišku, tačiau stūksančios užterštos žemės - nei gyventojams, nei mokiniams pavojaus nekelia. Taip teigia atsakingi pareigūnai.

GRYNAS.lt praėjusių metų gegužę rašė apie užterštą Vilniaus Mindaugo vidurinės mokyklos gruntą. Sunkiaisiais metalais užterštas gruntas buvo iš kažkur atvežtas vykdant teritorijos tvarkymo darbus.

Tuo metu skelbta, jog valymo darbams prireiks 2 milijonų litų. Antrąją 2012-ųjų metų dieną GRYNAS.lt sulaukė vilnietės skambučio. Gyventoja teigė, jog teritorija vis dar neišvalyta, o iškastos žemės taip ir paliktos,esą iš jų vis dar garuoja pavojingi metalai.

Gyventojai baiminasi pavojingų garų ir radiacijos

Vilniaus visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Enrika Saplytė pasakojo taip pat neseniai gavusi gyventojų paklausimą dėl šios statybvietės. Gyventojai mano, jog kasinėjamas gruntas gali pakenkti sveikatai, metalai pavojingai spinduliuoja. Gautame dokumente rašoma, jog gruntas buvo užterštas alavu, cinku, švinu, gyvsydabriu ir naftos produktais.

Visuomenės sveikatos centro atstovės teigimu, jei moksleiviai ar gyventojai neturi kontakto su gruntu, kenkti sveikatai jis negali. „Žemės gi nekapstome ir nevalgome, o radiacija... iš kur ta radiacija?“, - stebėjosi gyventojų skundų turiniu specialistė. Nors grunte rasta ir gyvsydabrio, tačiau jis yra kitokios sudėties nei daugeliui žinomas skystas gyvsidabris. Anot jos, pavojingų garų, kaip ir kiti rasti metalai, jis neskleidžia.

Dėl mokinių ir gyventojų ramybės Vilniaus visuomenės sveikatos centro darbuotojai ištyrė orą aplink mokyklą dėl užterštumo gyvsydabriu. Gauti rezultatai parodė, kad oro tarša neviršija nustatytų normų.

Vis dėlto Karaliaus Mindaugo mokyklą aplankę GRYNAS.lt žurnalistai pastebėjo, kad teritorija labiau primena statybų aikštelę nei mokyklos kiemą. Praktiškai visos aplink mokyklą buvusios žaliosios erdvės užtvertos tvoromis, apsauginės tvorelės dar nenuimtos, vadinasi, darbai - neužbaigti.

Trečdalis darbo = „baigiamiems darbams“?

Vilniaus Karaliaus Mindaugo vidurinės mokyklos administracija šiuo klausimu buvo nekalbi. „Darbai yra baigiami“ - tiek pavyko sužinoti iš prisistatyti nenorėjusios mokyklos sekretorės, įsitikinusios, jog į visus klausimus turėtų atsakyti Vilniaus savivaldybė. Mokyklos direktorė Ramutė Pilauskaitė paskambinus GRYNAS.lt žurnalistams buvo užsiėmusi.

Informaciją apie atvirai paliktą užterštą žemę suskubo paneigti ir Vilniaus miesto savivaldybės aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Vita Braškienė. „Iš kur tokia informacija?! Gruntas ne tik išvežtas, bet ir padaryti tyrimai. Kadangi nerasta daugiau taršos, ta vieta užpilta švariu gruntu. Baigtas pirmas etapas. Dabar kitam etapui vėl prašome Europos Sąjungos finansavimo, tikimės, kad galėsime jį įvykdyti per šių metų vaikų vasaros atostogas. Antro etapo metu bus vykdomas grunto valymas toje pačioje Mindaugo vidurinėje mokykloje, tik kituose plotuose“, - kalbėjo Vita Braškienė.

Visam aplink mokyklos teritoriją esančiam gruntui išvalyti reikės trijų etapų. Tokią informaciją patvirtina ir Vilniaus visuomenės sveikatos centre esantis dokumentas.

Vaikams pavojaus nėra

Aplinkosaugos skyriaus vedėja teigė, jog gruntas pirmiausia valytas arčiausiai mokyklos esančioje teritorijoje, kur daugiau žalios vejos ir dažniausiai bėgioja vaikai.

„Tačiau sunkieji metalai ir taip nėra garuojantis dalykas, vaikams nebuvo poveikio ir iki šiol. Tik tiek, kad teritorija buvo užteršta, jei galima sutvarkyti gavus finansavimą – tą reikia padaryti. Galima buvo tiesiog užbetonuoti, užkloti kokia nors kieta danga, tačiau tuomet tektų nuolat stebėti, kad metalai negrimztų giliau ir nepasiektų požeminių vandenų. Todėl ir buvo pasirinktas būdas iškasti“, - teigė V. Braškienė.

Iš pradžių svarstyta, jog grunto valymas su išvežimu gali atsieiti iki 2 milijonų litų. Tačiau žemės vežti į užsienį neprireikė – gruntas perduotas bendrovei „Grunto valymo technologijos“, kuri šiuo metu jį valo.

V. Braškienė teigė, jog projektas dėl to „kainavo žymiai mažiau“ ir todėl pavyko gan greitai užbaigti pirmąjį valymo darbų etapą.

Papildyta:

Paaiškėjo, jog Vilniaus miesto savivaldybės taryba skyrė lėšas, už kurias bus vykdomas Mindaugo vidurinės mokyklos užterštos teritorijos sutvarkymo II etapas. Mokyklos aplinka bus išvalyta nuo sunkiųjų metalų ir naftos produktų taršos, vaikai galės saugiai žaisti ir sportuoti teritorijoje.

Anksčiau teritorija, kurioje dabar yra Vilniaus miesto Mindaugo vidurinė mokykla, buvo skirta įvairių medžiagų ir žaliavų sandėliavimui. Didžiąją Naujamiesčio teritorijos dalį užėmė pramoninė zona, gamyklos. Dėl šios priežasties ji ir yra užteršta sunkiaisiais metalais.

Projekto preliminari vertė – 1,6 mln. Lt. Iš viso iš miesto biudžeto skirta daugiau nei 83 tūkstančiai litų, likusią dalį sudaro Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos.

Pagal projekto I etapo finansavimo ir administravimo sutartį su Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra, Vilniaus miesto savivaldybė yra įsipareigojusi per penkerius metus išvalyti likusią teritoriją.