Brakonierius bandė bėgti

Ketvirtadienį Vilniaus aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai vykdė akcijos „Lašiša” reidą, kurio metu siekiant apsaugoti neršti atplaukusias lašišines žuvis tikrinti žvejai.

Incidentas kilo tuomet, kai vakare aplinkosaugininkai prie Vilnelės pastebėjo nelegaliai žvejojusį vyrą. Jis žvejojo Vilnelės upės ruože, kuriame žvejoti šiuo metu draudžiama.

Pamatęs pareigūnus brakonierius bandė bėgti, o sulaikytas pradėjo priešintis. Pasak įvykyje dalyvavusio Vilniaus aplinkos apsaugos agentūros vyriausiojo specialisto Jono Bacevičiaus, pažeidėjas elgėsi itin agresyviai.

„Sulaikymo metu jis vienam pareigūnui kąsdamas dantimis suplėšė tarnybinę uniformą ir apkandžiojo ranką, man smogė į veidą", - prisiminė pareigūnas.

Nepaisant to, inspektoriams pavyko sulaikyti įžūlų pažeidėją.

Į įvykio vietą buvo iškviesti policijos pareigūnai, tačiau aplinksaugininkams jų taip ir nepavyko sulaukti. Aplinkos apsaugos inspektoriams sulaikius brakonierių čia netrukus atvyko ir pažeidėjo žmona su mažamečiu vaiku.

Sužinojus vyro asmens duomenis brakonierius paleistas. J. Bacevičiaus teigimu, dėl incidento yra pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Specialisto pasiteiravus, galbūt nelegaliai žvejojęs vyras buvo išgėręs, konkretaus atsakymo pareigūnas negalėjo pateikti: „Buvo jaučiamas kvapas, tačiau pažeidėjas pasišalino policijai neatvykus, todėl sunku dabar pasakyti, kaip buvo iš tiesų."

Užpultiems pareigūnams rimtesnės medikų pagalbos neprireikė. Penktadienį aplinkosaugininkai apžiūrėti Teismo medicinos ekspertų.

J. Bacevičius patikino, kad įvykis buvo užfiksuotas ir vaizdo kamera, tačiau kol vykdomas tyrimas, medžiaga nėra viešinama.

GRYNAS.lt primena, kad už neteisėtą žūklę pažeidžiant lašišų ir šlakių limituotos žvejybos sąlygas vyrui gresia 231–459 Eur bauda. Jis taip pat gali netekti pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių. Dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto ketvirtajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Viceministras pasiūlė išeitį

GRYNAS.lt paprašytas pakomentuoti situaciją, kai atlikdami savo pareigą buvo sumušti du pareigūnai, aplinkos viceministras Linas Jonauskas sakė apgailestaujantis, kad taip atsitiko. Ir jis pateikė sprendimą, kuris, jo nuomone, užtikrintų, kad tokie atvejai daugiau nepasikartotų.

Viceministro teigimu, aplinkos apsaugos inspektoriai dirba labai pavojingą darbą ir jiems savigynai būtini elektros šoko prietaisai. Dabar pareigūnai turi dujų balionėlį ir ginklą, tačiau šio jie, anot pašnekovo, naudoti greičiausiai neišdrįstų net ir tuomet, jei būtų iškilęs realus pavojus gyvybei.

„Aplinkosaugininkai turi dujų balionėlį ir tarnybinį ginklą savigynai. Tačiau Aplinkos ministerija suderino su Vyriausybe Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimus, kad atsirastų galimybė pareigūnams naudoti elektros šoko įrenginius. To labai reikia, nes realiai tarnybinis ginklas tokiais atvejais labai sunkiai panaudojamas. Aplinkosaugininkai, matydami, kas dedasi su pasieniečiais, manau, reikalui esant bijotų panaudoti ginklą“, - kalbėjo L. Jonauskas.

Jo teigimu, netrukus įstatymo pakeitimo projektas pasieks Seimą ir jis linkęs manyti, kad Seimas pritars tam, kad aplinkosaugininkai savo darbe galėtų pradėti naudoti elektros šoko įrenginius.

„Manau, kad Seimas, matydamas, kokie pavojai kyla, tikrai pritars. Jei turėtume tokias priemones, tokių situacijų kaip ši būtų mažiau arba iš viso nebūtų. Pareigūnai nenukentėtų kaip kad dabar nutiko. Negalime palikti pareigūnų likimo valiai“, - tikino viceministras.

Jo teigimu, tai yra toli gražu ne pirmas atvejis, kai savo pareigą atliekančiam aplinkosaugininkui iškyla reali grėsmė. „Taip nutinka kasmet. Druskininkuose 2013 metais iš pareigūno buvo atimtas tarnybinis ginklas. Įžūlūs pažeidėjai užpuolė inspektorių. Ukmergėje brakonierius kirviu užpuolė pareigūną. Vilniuje ne kartą buvo fiziniu smurtu grasinta ir aplinkosaugininkai buvo užpulti tiek miesto centre, tiek ir prie Neries upės, taip pat Buivydžių kaime. Jei pareigūnai galėtų naudoti elektros šoko prietaisus, tai ir prevenciškai veiktų, ir pareigūnai turėtų visas galimybes apsiginti“, - klabėjo L. Jonauskas.