„Kiekvienas iš mūsų norime, kad mūsų atostogų nuotaikos ar pasibuvimo gamtoje neaptemdytų nešvari, neatsakingų pramogautojų atliekoms užteršta aplinka. Regis visai nesunku su savimi pasiimti atsivežtas pakuočių atliekas ir tiesiog padėti į joms skirtas vietas t.y. į rūšiavimui skirtus konteinerius. Deja, reikia pastebėti, kad vis dar didelė visuomenės dalis nesuvokia apie rūšiavimo būtinumą, antrinių žaliavų perdirbimo naudą, išteklių saugojimo svarbą.

Vis dar patogu gyventi nesusimąstant, kokios tokio neatsakingo elgesio pasekmės laukia rytoj ar ateityje. Tačiau reikia pasidžiaugti, kad, vis daugiau jaunų žmonių rūšiuoja ir tai skatina daryti savo draugus. Didėja ir festivalių organizatorių atsakingas požiūris į gamtą, pastebimas jų siekis ne tik linksminti, bet ir šviesti bei ugdyti savo lankytojus“ - sakė VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“ komunikacijos projektų vadovė Audronė Viliutė.

Rūšiuoti skatinama buvo net keturiuose skirtinguose Lietuvoje vykstančiuose muzikiniuose festivaliuose: „Sūpynės“, „Akacijų alėja“, „Granatos Live“, „Karklė 2013“. Festivalių dalyviams buvo dalinami rūšiavimui skirti maišai, stovėjo konteineriai perdirbamoms atliekoms mesti, veikė pakuočių atliekų supirkimo taškai, buvo galima iš arčiau susipažinti su pakuočių atliekų rūšimis, sužinoti į kurį rūšiavimo konteinerį jos turėtų keliauti. Taip pat savanoriai aiškino, kokie gaminiai iš atliekų vėliau gaminami, per kiek laiko skirtingos pakuočių atliekos gamtoje suyra, kiek sutaupome gamtos išteklių bei energijos, jei nauji gaminiai gaminami iš antrinių žaliavų.

Tiesa, lankytojai teigia po festivalių „Sūpynės“, „Granatos Live“ ir „Karklė 2013“ pastebėję daug besimėtančių šiukšlių, kurias ir dienomis, ir naktimis teko tvarkyti renginių savanoriams. Taigi, jauniesiems festivalių dalyviams pasimokyti tikrai yra ko.

Festivalių metu buvo surinkta daugiau kaip 12 tonų pakuočių atliekų, kurios neiškeliavo į sąvartynus, o buvo atiduotos perdirbimui.

Prie rūšiavimo idėjos įgyvendino muzikinių festivalių metu prisijungė akcijos „Darom“ organizatoriai, antrinių žaliavų supirktuvų tinklas „Eko taškas“ ir atliekų tvarkytojai UAB „Super Montes“.

Tikimasi, kad draugiškas požiūris į aplinką, rūšiavimą bei atsakingas buvimas gamtoje taps įprastu ir savaime suprantamu dalyku Lietuvos pramogautojų ir poilsiautojų tarpe.