Dėl ko sviro rankos

Daugiabučio Šilo gatvėje 52 pirmininkas Linas Jakaitis antradienį surengtos spaudos konferencijos metu pasakojo, kad gyventojai šį namą renovuoti apsisprendė prieš gerus trejus metus, tačiau tik pernai lapkritį galų gale pastatyti pastoliai ir pradėti darbai. Gegužę namas turėtų būti visiškai pabaigtas renovuoti.

„Parodėme iniciatyvą turbūt vieni iš pirmųjų Vilniaus mieste. Kelis kartus jau buvo nusvirusios rankos ir atrodė, kad jau viskas, bet galų gale darbas pradėtas ir jau savigarba neleido neužbaigti. Reikėjo eiti į priekį ir atstovėti iki galo. Kai jau atsirado pastoliai, atsirado antras kvėpavimas“, - prisipažino L. Jakaitis.
Namo pirmininkas Linas Jakaitis

Namo pirmininkas neslepia, kad būta įvairių nuomonių dėl renovacijos reikalingumo – vieni gyventojai abejojo dėl vienų dalykų, kiti dėl kitų, bet galiausiai rastas bendras, visus tenkinantis sprendimas. Nuspręsta renovuoti namo cokolius, daryti sienų apšiltinimą, atnaujinti šilumos sistemą, sumontuoti saulės kolektorius, pakeisti stogą.

Paklaustas, kas atėmė daugiausiai laiko ir jėgų derinant renovacijos klausimus, vyras atviravo, kad nemažai diskutuota su namo gyventojais apie jų norus ir poreikius, taip pat procesą užvilkino investicinio plano koregavimas.

„Krizės metais viskas lyg ir gerai atitiko, o vėliau teko braukyti ir perdarinėti patį projektą, perskaičiuoti kainas. Tai prailgino patį procesą“, - sakė L. Jakaitis.

Pradžiugino mažesnės šildymo sąskaitos

Namo pirmininkas pasakoja, kad nors pastoliai dar nėra nuimti ir darbai nepriduoti, daugiabučio gyventojai šią žiemą jau spėjo pajusti, ką reiškia kokybiškas namo apšiltinimas.
Citata
Kaip skaičiuoja Aplinkos ministerija, šiuo metu vieno kvadratinio metro renovuojamo namo investicija siekia apie 400 Lt. Taigi apie 50 kv. m. būstą renovuoti reikėtų apie 20 tūkst. Lt investicijų.

„Dar nebaigta renovacija, bet šią žiemą per 300 Lt sutaupytos šildymo sąskaitos per mėnesį vienam butui“, - skaičiavo L. Jakaitis. Tiesa, jis akcentuoja, kad renovuotas daugiabutis yra nestandartinis – jame yra tik 7 butai, kurių kvadratūra siekia 100-110 kv. m.

Investicija padidėjo, nes butai – didelės kvadratūros

Namui, esančiam Šilo gatvėje 52, imta 20 metų paskola iš banko. L. Jakaičio teigimu, jeigu po renovacijos darbų pridavimo, bus patvirtinta, kad namas sutaupė 40 proc. šilumos energijos ir gyventojai gaus 40 proc. išlaidų kompensacijas, vienam butui viso namo renovacija kainuos per 30 tūkst. Lt.

Šiam daugiabučiui renovacija kainuos daugiau nei vidutiškai skaičiuojama standartiniam daugiabučiui. Tai lemia ne tik mažas butų name skaičius, bet ir pasirinkti alternatyvūs sprendimai – pavyzdžiui, ant namo stogo sumontuoti saulės kolektoriai. Jie šiltuoju metų laiku turėtų iki 80 proc. aprūpinti butus karštu vandeniu ir pašildyti gyvatukus vonios kambariuose.

Kaip skaičiuoja Aplinkos ministerija, šiuo metu daugiabučio butams vieno kvadratinio metro renovacijos išlaidos  siekia apie 400 Lt. Taigi apie 50 kv. m. būstą renovuoti reikėtų apie 20 tūkst. Lt investicijų.