Keliasdešimt narų šeštadienį panirę į Vilniaus mieste esančius ežerus juose ieškojo šiukšlių ir jas suradę ištempė į krantą. Prie Gėlužės ežero startavusio renginio metu jo dalyviams buvo išdalinti specialūs maišai, į kuriuos jie krovė „laimikį“.

Pasibaigus renginiui jo organizatoriai GRYNAS.lt informavo, kad dienos "lobis" įspūdingas - surinkta maždaug 80 maišų šiukšlių. Atliekų lyderiai - plastikiniai ir stikliniai buteliai bei metalinės skardinės. Tačiau buvo ir tokių šiukšlių, kurių į maišus niekaip negalėjai sugrūsti. Tarp jų - gausybė padangų, metalinių rėmų ir kitų atliekų, kurių paskirties narai negalėjo paaiškinti. Ko gero, įdomiausi radiniai - aštuoni automobilių valstybiniai numeriai.

Ežerus švarino ne tik daugiau nei 30 narų. Kadangi prie akcijos prisijungė ir kiti žmonės, šiukšlės taip pat buvo traukiamos plaukiant valtimis ir pakrantėse. Prioritetas buvo teikiamas stropiam paplūdimių, kuriuose susirenka daugiausiai žmonių, išvalymui. Be to, prie akcijos prisidėjo ir aplinkosaugininkai bei Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Renginį, kurio šūkis „Už švaresnius vandens telkinius 2014“, organizavo Lietuvos povandeninės žūklės ir laisvojo nardymo asociacijų federacija. Jos prezidentas Bronius Šešplaukis GRYNAS.lt sakė, kad šis renginys organizuotas norint vilniečių pamėgtus ežerus išvalyti, kad atšilus orams juose vėl galėtų maudytis žmonės. Ir tuo pačiu taip siekta dar kartą priminti, kad poilsiautojai ir žvejai prie vandens nesielgtų vandališkai.

B. Šešplaukis džiaugėsi, kad prie akcijos prisijungė ne tik gausus būrys nardytojų, bet ir jiems prijaučiantys, kurie padėjo išvalyti ežero dugną.

Renginio dalyviams darbo netrūko. Pašnekovas sakė, kad kai prieš renginį ežere bandė įžvelgti šiukšlių, jų nesimatė. Bet tik panirus darbo kaip mat atsirado. „Ežerai lankomi. Jie yra mieste, todėl pastoviai prie jų ateina daug žmonių. Dėl to ir šiukšlių buvo“, - pripažino vyras, pridėjęs, kad be deguonies balionų vyrai galėjo panerti iki 10 metrų gylio.

Šiukšlių įžūlūs poilsiautojai labai toli į vandenį nusviesti nepajėgia. Todėl daugiausiai jų surasta 10 – 15 metrų nuo kranto.

Galiausiai B. Šešplaukis atskleidė, kad tokios akcijos nėra naujiena. Anot jo, narai jas organizuoja kasmet: „Tikrai organizuojam tokias akcijas. Šioje vietoje ji vyksta pirmą kartą. Pernai švarinome Elektrėnų mares, užpernai – Žaliuosius ežerus. Klubų nardytojai jas organizuoja ir Kaune, ir Panevėžyje. Ir Jurbarko karjere yra buvę.“