„UAB „Bionovus“ atveju realus pavojus susidarė 2014 m. liepos mėnesį, kai įmonė sukaupė labai didelį kiekį mišrių statybinių atliekų ir jų netvarkė. Atliekų aikštelėje įmonė neturi techninių galimybių tvarkyti atvežamas nerūšiuotas atliekas ir kiekvieną dieną netvarkytų atliekų kiekis didėja. Dėl to kreipėmės į teismą prevenciniu ieškiniu prašydami įpareigoti įmonę laikytis teisės aktų reikalavimų“, – GRYNAS.lt teigė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Egidijus Anulis.

Pareigūnams nustačius, kad nurodyti darbai neatlikti, į Liepkalnyje esančios įmonės „Bionovus“ teritoriją uždrausta vežti statybines atliekas. Dėl to vilniečiai patiria nepatogumų.

Bendrovė ne tik nerūšiavo, tačiau taip pat viršijo didžiausią leidžiamą laikyti atliekų kiekį ir laikė įvairaus pobūdžio atliekas, kurios nebuvo perdirbtos.

„Jeigu „Bionovus“ nesutvarkys atliekų ir artimiausiu metu nesiims priemonių sutvarkyti šalinimo aikštelės, neabejotinai, žala aplinkai bus reikšminga, kadangi į šią įmonę atvežtas atliekų kiekis, lyginant su kitais atliekų tvarkymo veiklą vykdančiais ūkio subjektais, yra didelis“ – komentavo E. Anulis.

Atsižvelgiant į tai, kad aikštelėje statybos ir griovimo atliekų perviršis nėra sutvarkytas, įmonė negalės priiminėti šių atliekų: grunto ir akmenų, išsiurbto dumblo, gipso izoliacinės medžiagos, mišrių statybinių ir griovimo atliekų, izoliacinės medžiagos, betono, plytų, čerpių ir keramikos gaminių mišinio, mišrių statybinių ir griovimo atliekų.

Anot Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus, nepaisant „Bionovus“ atvejo, per pastarąjį pusmetį nebuvo daug nusiskundimų dėl kitų sostinės atliekų versle dirbančių įmonių: „Lyginant su ankstesniais laikais, šis pusmetis rūšiavimo ir taršos atžvilgiu yra gan geras, manau, kad dėl didelių baudų ir bijojimo prarasti reputaciją stambiosios įmonės kasmet kenkia aplinkai vis mažiau. Tačiau to negalėčiau pasakyti apie smulkias įmones ir fizinius asmenis – dažniausiai statybininkus, kurie norėdami sutaupyti, abejingai žvelgia į gamtosaugą.“