„Senamiestis yra vienintelis Vilniaus rajonas, kuriame atliekų rūšiuojama labai mažai ne dėl gyventojų nenoro tai daryti, o dėl galimybių stokos: pastatyti rūšiavimo konteinerių neįmanoma dėl erdvės trūkumo, prie daugelio kiemų neįmanoma privažiuoti, ypač dienos metu, o gatvėje pastatyti konteineriai darkytų Senamiesčio architektūrinį vaizdą. Todėl pasiūlėme išbandyti Olandijoje pasiteisinusią „KlikLT“ sistemą“, – sakė „VSA Vilnius“ klientų aptarnavimo vadovas Martynas Surplys.

M. Surplys
Tai ne tik patogi, bet ir efektyvi sistema. Ji reikalauja minimalių investicijų – įrengti „KlikLT“ kainuoja pigiau, nei pastatyti naują konteinerį.

Stulpeliai - pigiau, nei konteineriai

„KlikLT“ sistemą sudaro prie bet kurio gatvės stulpo ar ant namo sienos tvirtinama juosta su kabliukais. Ant jų gyventojai gali tiesiog pakabinti šiukšlių maišus su išrūšiuotomis antrinėmis žaliavomis. Tokia sistema labai paprasta ir patogi tiek gyventojui, tiek atliekų vežėjui.

„Nors Olandijoje „KlikLT“ sistema įrengiama ir šiukšlių maišai kabinami tiesiog ant gatvės apšvietimo stulpų, Lietuvoje nusprendėme pastatyti specialius stulpelius su kabliukais esamose konteinerių aikštelėse, kad negadintume estetinio vaizdo“, – sakė M. Surplys.

„VSA Vilnius“ rekomenduoja naudoti permatomus maišus, kad šiukšlių vežėjai matytų, kokio tipo atliekos yra maiše. Gyventojų patogumui bendrovė taip pat siūlo iš jos įsigyti žalius, mėlynus ir geltonus rūšiavimo maišus, kurie atitinka įprastas popieriaus, stiklo ir plastiko konteinerių spalvas.

„Tai ne tik patogi, bet ir efektyvi sistema. Ji reikalauja minimalių investicijų – įrengti „KlikLT“ kainuoja pigiau, nei pastatyti naują konteinerį. Be to, kadangi surinkti antrinių žaliavų maišus galima su žymiai mažesne transporto priemone, aptarnauti Senamiesčio gyventojus galėtume ir darbo valandomis. Dabar tai neįmanoma, nes dienos metu su įprasta šiukšliaveže pravažiuoti pro daugelį Senamiesčio gatvių neįmanoma“, – aiškino M. Surplys.

Plės ir į kitus sostinės rajonus

Jeigu „KlikLT“ eksperimentas pasiteisins, „VSA Vilnius“ šį sprendimą ketina pritaikyti visoje senamiesčio teritorijoje. „Eksperimentą dar tik pradėjome ir ketiname stebėti bent porą mėnesių – reikia laiko, kad gyventojai pradėtų rūšiuoti, sukauptų pakuočių atliekų“, – aiškino bendrovės klientų aptarnavimo vadovas.

M. Surplio skaičiavimu, jeigu „KlikLT“ sprendimas būtų pritaikytas visame Senamiestyje, jame surenkamų perdirbamų atliekų apimtys išaugtų 3-4 kartus.
Rūšiavimo maišeliai Olandijoje

Įgiję teisę būti oficialiais „KlikLT“ sistemos platintojais Lietuvoje, „VSA Vilnius“ šį sprendimą siūlys išbandyti ne tik Senamiesčio gyventojams, bet ir privatiems bei verslo klientams. „Artimiausiu metu šią sistemą išbandysime Šeškinėje, taip pat ketiname siūlyti šią sistemą kaip paslaugą verslo centrams, sudarant patogią galimybę rūšiuoti visų jame įsikūrusių biurų darbuotojams“, – sakė M. Surplys.