Pastebėję deginamus laužus, žolę, vilniečiai kviečiami apie tai iš karto informuoti Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnus telefonu (8 5) 219 7948.

Žaliųjų atliekų deginimas pavojingas ne tik patiems degintojams, bet ir aplinkiniams - esant stipriam vėjui ar kitoms klimatinėms sąlygoms ugnis gali greitai išplisti ir tapti nebevaldoma.

„Tvarkymo ir švaros taisyklių“ punktuose numatyta: draudžiama kūrenti laužus, deginti: lapus, šakas, žolę ir (ar) kitas atliekas. Šio punkto nesilaikymas pagal Lietuvos Respublikos Administracinių teisės pažeidimų kodekso 161 straipsnį užtraukia baudą iki penkių šimtų septyniasdešimt devynių eurų.

Vilniaus miesto savivaldybė primena, kad dėl žaliųjų atliekų priėmimo galima kreiptis į UAB „Biastra Plius“ (atliekų priėmimo aikštelė Titnago g. 74, Vilnius, tel. 8 612 69 586, el. p. info@biastraplius.lt.

GRYNAS.lt primena, kad degančiose pievose žūsta vabzdžiai, gyvūnai, perintys paukščiai. Nuo liepsnojančios žolės ugnis neretai persimeta į miškus, durpynus, gyventojų sodybas, ūkinius pastatus. Siekiant išvengti žalingų ir sunkių padarinių aplinkai bei žmonėms yra patvirtintos taisyklės, kaip viską daryti saugiai.

Labai svarbu atsiminti, kad sausą žolę, nendres, nukritusius medžių lapus, šiaudus, laukininkystės ir daržininkystės augalinės kilmės atliekas lauko sąlygomis leidžiama deginti tik sugrėbtas (surinktas) į krūvas, kai nėra galimybių jų kompostuoti ar kitaip panaudoti, ne arčiau kaip 30 m nuo pastatų. Jų deginimas turi būti nuolat stebimas, jį baigus, smilkstančią ugniavietę privaloma užgesinti užpilant vandeniu, smėliu ir pan.

- Draudžiama deginti ražienas, taip pat nenupjautas ir nesugrėbtas (nesurinktas): žolę, nendres, javus ir kitas žemės ūkio kultūras.

- Draudžiama sugrėbtas (surinktas) žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės augalinės kilmės atliekų krūvas deginti miškų gaisrams kilti palankiomis dienomis, tai yra esant didesniam negu antros klasės miškų gaisringumui (šios sąlygos nustatomos meteorologinių tarnybų bei skelbiamos žiniasklaidoje).