Teisės aktai numato, kad autoservisai privalo pasilikti senas padangas, pakeitę jas naujomis, tačiau, ką daryti tiems, kurie padangas keičiasi patys? Pasirodo, kad Vilniuje yra vos viena nemokama tokių atliekų surinkimo aikštelė.

Šią savaitę padangas montuojančios ir balansuojančios įmonės pluša išsijuosusios. Nuo balandžio 10 dienos Lietuvoje draudžiama važinėti dygliuotomis padangomis. Žiemines padangas balandžio mėnesį vairuotojai taip pat skuba pakeisti į vasarines.

Nors kasmet aplinkosaugininkai ir miestų viešosios tvarkos sergėtojai ragina vairuotojus nemėtyti nebereikalingų padangų, o nuvežti jas į surinkimo aikšteles, lietuviams tai nė motais.

„Kam vargintis ir vežti kažkur, jei gali palikti tiesiog pakelėje?“ – anądien nugirdau parduotuvėje šnekant du žilstelėjusius ponus. O kodėl tų gumos kalnų nesuverčiate tiesiog savo kieme? – norisi jų paklausti.

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos tarnybos vedėjas Rimas Sidera pasakojo, kad pernai mieste buvo užfiksuoti vos keli atvejai, kai padangų „mėtytojai“ buvo pagriebti už rankos.

„Problema ta, kad sunku juos pastebėti, kada ir kur meta. Juk taip besielgiantis vairuotoja slapstosi ir stengiasi būti nepastebėtas. Dabar daugiau stengiamės prevencinį darbą dirbti: buvome susitikę su garažų bendrijų nariais, aiškinome, pasakojome, kur galima nuvežti padangas, kad paskui nesimėtytų pilni patvoriai ir pakelės“, - pasakojo R. Sidera.

Pasak jo, per reidus upių pakrantėse po pavasarinio padangų keitimo aplinkosaugininkai randa kalnus senų padangų.

R. Sideros duomenimis, už padangų mėtymą kur papuola, gresia įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. litų. 
Už padangų mėtymą kur papuola, gresia įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. litų.

Informacijos apie atliekų surinkimą galima teirautis savo miesto ar rajono savivaldybėje. Tiesa, aplinkosaugininkai pripažįsta, kad didžiųjų atliekų surinkimo aikštelių trūksta. Ypač aktuali ši problema Vilniuje.

Kaip pasakojo Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros vyresnysis specialistas Rokas Vilniškis, fiziniams asmenims padangas nemokamai Vilniuje galima priduoti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelę (Gariūnų g. 71).

Anot specialistų, tokiam miestui kaip Vilnius iš viso reiktų 12 didelių surinkimo aikštelių. Vilniaus savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Jaroslavas Čaplia vylėsi, kad šiemet sostinėje turėtų pavykti atidaryti dar 5 aikšteles, kuriose senos padangos būtų  priimamos nemokamai. Iš viso, anot specialisto, Vilniuje tokių aikštelių reikėtų 12.

Be to, kiekvienas vairuotojas turėtų žinoti, kad pagal teisės aktų reikalavimus autoservisai privalo pasilikti visas susidariusias atliekas. Draudžiama jas grąžinti transporto priemonės savininkui ar naudotojui.

Kur atiduoti padangas?

Vilnius:

Stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelė (Gariūnų g. 71).

Kaunas:

UAB „Kauno švara“ iš gyventojų nemokamai priimama naudotas padangas (ne daugiau kaip 5 padangos vienam asmeniui) Stambiųjų atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo bei rūšiavimo aikštelėse (Ašigalio g. 20 ir Julijanavos g. 1A). Informacija tel. 386 949.

Darbo laikas: II-V 10-18 val.; VI 9-15.30 val., VII,I - nedarbo dienos.

VšĮ ,,Kauno regiono atliekų tvarkymo centras“ ekspoatuojamose atliekų priėmimo aikštelėse Nemajūnų g. 15B; Raudondvario pl. 155 D iš gyventojų nemokamai priima lengvųjų automobilių ir dviračių padangas.

Darbo laikas: II-V 10-19 val.; VI 9-16 val., VII,I - nedarbo dienos. Pietų pertrauka 13-14 val.

UAB „Kuusakoski“ aikštelėje T. Masiulio g. 18 L priima naudotas padangas. Tel. 380 267, 870055554 (bendras telefonas).