Dalis mokslininkų teigia, jog ūkių ir fermų veiklos pikas jau yra pasiektas. Maždaug 10 proc. dabar ūkiui naudojamos žemės galėtų būti grąžinta gamtai per 50 metų, rašo eatdrinkbetter.com.

Ūkių ir fermų veiklos pikas yra susietas su mintimi, jog žmonės šiuo metu naudoja maksimalų žemės kiekį tam, kad užtikrintų savo maisto ir aprangos poreikius. Jesse H. Ausubel, Iddo K. Wernickas ir Paulas E. Waggoneris savo pranešime teigia, jog žemės poreikį sumažino šie dalykai: ūkininkų išradingumas, sulėtėjęs populiacijos augimas ir pasikeitęs vartotojų skonis.

Ūkininkų išradingumas

Per paskutinius dešimtmečius vidutinis javų derlius ženkliai padidėjo, kai buvo pritaikyti efektyvesni žemės ūkio metodai. Nuo 1961 metų iki 2009 metų vidutinis pagaminamų kalorijų kiekis vienam žmogui pakilo nuo 2200 iki 2800, tai yra 27 proc. daugiau, kai tuo tarpu ūkininkai ėmė naudoti tik 12 proc. daugiau žemės.

Tam tikros apsaugos priemonės daugelyje šalių leido ūkininkams padaryti daugiau mažesnėje žemės teritorijoje.

Sulėtėjęs populiacijos augimas

Nors pasaulyje žmonių skaičius vis dar didėja, tačiau populiacijos augimas sulėtėjo dar 9-jame dešimtmetyje. 1989 metais gimė 88 mln. žmonės. 2009 metais gimė 74,6 mln. žmonių. Yra prognozuojama, kad 2050 metais gims 41 mln. žmonių.

Nors yra prognozuojama, kad 2050 metais žmonijos populiacija išaugs nuo 7 mlrd. iki 9 mlrd. žmonių, sulėtėjęs jos augimas daro įtaką ūkininkų išradingumui.

Pasikeitęs vartotojų skonis

Pranešime teigiama, kad vartotojų skonius apima žmonių veikla. Dabar kyla tendencija valgyti mažiau mėsos. Mėsos paruošimas užima daugiau vietos nei produkcijos auginimas žemdirbystės pagrindu. Įtaką daro ir tai, kokią mėsą žmonės renkasi valgyti. Pavyzdžiui, daugiau vietos užima galvijų nei vištų ar žuvų auginimas.

Dar viena tendencija – padidėjęs žmonių ir ypač vaikų nutukimas. Vaikų nutukimas pasiekė piką 2000-tųjų viduryje.

Pranešime įspėjama apie galimus prognozių pasikeitimus

Pranešimo autoriai pažymi, kad kai kurie dalykai gali pakeisti jų prognozes. Biokuras gali padidinti ūkio veiklai naudojamos žemės kiekį. Vartotojų skonis gali lengvai pasikeisti, priklausomai nuo grožio standartų, noro turėti daugiau ir įvairesnių rūbų – tai gali padidinti medvilnei ir linui naudojamos žemės kiekį. Klimato kaita galėtų neigiamai paveikti dabar žemės ūkiui naudojamas žemes, taip padarant galimybę pradėti naudoti žemės ūkiui anksčiau nenaudotas žemes.