Jungtinės Tautos (JT)atliko analizę, kurioje perspėjama, kad žmonių skaičius pasaulyje netrukus gali daugiau nei padvigubėti ir iki 2100 metų pasiekti 15 mlrd., sukeldamas planetos ištekliams katastrofišką krūvį. Tokius duomenis prieš oficialų jų paskelbimą atskleidė britų „The Observer“.

Tokia prognozė gali būti pribloškiama daugeliui ekspertų, nes pateikia gerokai didesnį skaičių nei dabartiniai vertinimai. Ankstesnėje nuomonėje JT specialistai teigė, kad iki šio amžiaus pabaigos, jei nebus imtasi priemonių, žmonių Žemėje gali padaugėti iki 10 mlrd.

Naujas skaičius įrašytas esminėje JT populiacijos fondo ataskaitoje, rengiamoje pažymėti įvykiui, kurio tikimasi šį mėnesį. Manoma, kad paskutinę spalio dieną ar panašiu momentu planetoje gims žmogus, su kuriuo pasaulyje gyvenančių žmonių skaičius peržengs 7 mlrd.

Nauja prognozė pribloškė ekspertus. Rogeris Martinas, vadovaujantis kontroliuoti gimstamumą raginančiai organizacijai „Population Matters“, teigė, jog žmonija pradeda naują ir pavojingą etapą. „Mūsų planeta artėja prie katastrofiškos situacijos, kai kartu suveiks tokie faktoriai kaip žmonių gausėjimas, klimato kaita ir naftos produkcijos pikas. Planeta iš tiesų neatlaiko 7 mlrd. žmonių“, - teigė jis.
Šiuo metu Žemėje gyvena dvigubai daugiau žmonių nei praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje

Šiuo metu Žemėje gyvena dvigubai daugiau žmonių nei praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje - daugiausia dėl padidėjusio gimstamumo Afrikoje, Azijoje ir Lotynų Amerikoje, kur geresnė sveikatos priežiūra lėmė mažesnį vaikų mirtingumą. Taip pat ilgėja žmonių gyvenimo trukmė visame pasaulyje.

Tačiau kai kurie specialistai skeptiškai įvertino galimybę, jog žmonija augs taip sparčiai ir iki amžiaus pabaigos pasieks viršutinę 15 mlrd. ribą. Jackas Goldstone'as, profesorius Geroge'o Masono universitete ir knygos „Populiacijos bomba“ („The Population Bomb“) autorius, teigė manantis, jog pasaulio lyderiai imsis veiksmų, kad užtikrintų žmonių skaičiaus augimo lėtėjimą. „Priemonės ir noras sumažinti skaičių vaikų, kurių susilaukia žmonės, pasaulyje plinta“, - sakė jis, pridurdamas, kad iki 2100 metų planetos gyventojų skaičius greičiau pasieks 10-12 mlrd.

Dauguma ekspertų tiki, kad vyriausybės ir nevyriausybinės organizacijos turi priemones gyventojų skaičiui kontroliuoti. Esminis būdas, anot daugumos, yra paprasčiausias užtikrinimas, kad besivystančiose šalyse paplistų šeimos planavimas, kuris nelaikomas brangia priemone. Vis dėlto noras keisti šeimos suvokimą dažnai susiduria su problemomis, kurio priežastys - kultūra arba religija, trukdantys moterų švietimui.

Tuo metu Populiacijos tyrimų institutas JAV, siejamas su prieš abortus pasisakančiomis organizacijomis, praėjusią savaitę paskelbė besidžiaugiantis naujiena, kad gyventojų skaičius šį mėnesį pasieks 7 mlrd. „Žmonijos ilgojo laikotarpio problema bus ne per daug vaikų, bet per mažai“, - nurodė instituto prezidentas Stevenas Mosheris.

Kanadietis antropologas Felixas Pharandas sukūrė žemėlapius, kuriuose pažymėjo, kaip žmonijos technologijos, tokios kaip duomenų perdavimo kabeliai, lėktuvai ir sausumos keliai, keičia Žemės paviršių.