2013 m. pabaigoje patvirtintomis taisyklėmis ES šalys įpareigotos laipsniškai užtikrinti, kad iki 2019 m. būtų visiškai atsisakyta netinkamo laimikio išmetimo į jūrą. Šiandien beveik ketvirtadalis Europos Sąjungoje sugaunamo laimikio išmetama į jūrą dėl netinkamo dydžio ar rūšies. Dauguma tokių žuvų gaišta.

Kadangi dalis galiojančių ES teisės aktų buvo nesuderinta su minėtu reikalavimu, Europos Parlamentas patikslino septynis reglamentus ir dvejiems metams atidėjo sankcijų už perteklinį žuvies išmetimą į jūrą įsigaliojimo terminą. Šios sankcijos įsigalios nebe šiemet, o 2017-aisiais. Be to, žvejai privalės pildyti laimikio žurnalą tik sugavę daugiau kaip 50 kg žuvies.

„Prievolę iškrauti uostuose visą laimikį labai sunku įgyvendinti smulkiesiems žvejams, o mūsų bendras rūpestis - apsaugoti ir žuvies išteklius, ir ūkio gyvybingumą. Pasiektas susitarimas leis sušvelninti neigiamus naujųjų taisyklių padarinius žvejams", - pažymėjo EP pranešėjas Alenas Kedekas.

Patikslintoms taisyklėms antradienį pritarė 573 EP nariai, nepritarė 96, o susilaikė 21. Jos jau suderintos su ES Taryba.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)