Lietuvą skalaujanti Baltijos jūra laikoma viena užterščiausių pasaulyje. Ji su platesniais vandenimis susisiekia tik siaurais sąsiauriais, todėl šimtų upių iš aplinkinių valstybių sunešami ir kitaip į jūrą patenkantys teršalai Baltijoje lieka ilgam. Gamtosaugininkų teigimu, Lietuva yra viena iš nedaugelio Baltijos pakrantės valstybių, kuriose dar trūksta jūrinės kultūros, ir žmonės jūrą suvokia tik kaip paplūdimį, bet ne turtingą gamtos sistemą.

GRYNAS.lt ir Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė rugsėjį paskelbė konkursą „Kaip galime padėti Baltijos jūrai?“, kuriame dalyvavo daugiau nei pusės šimto darbų autoriai. Iš komisijos atrinktų 24 geriausių rašinių per du mėnesius daugiausia skaitytojų simpatijų sulaukė Mindaugo Krikščiūno rašinys. Jo darbas teigiamai įvertintas 7058 kartus.„Svarbu mokyti savo vaikus, būti draugiškiems aplinkai bei atsikratyti nuo sovietmečio likusių stereotipų - kad šalia visada turi būti žandaras, kuris sudrausmins. Gal tik tuomet išmoksime skaityti ir suprasti įspėjamuosius ženklus bei bendrąsias aplinkosaugos taisykles, nepriklausomai nuo to, ar esate šaltkalvis ar laivybos įmonės savininkas“, - rašo konkurso laimėtojas M.Krikščiūnas.

Teorinį planą, kaip būtų įmanoma sumažinti Baltijos jūros taršą, pateikusiam nugalėtojui atiteks savaitės pažintinė kelionė po Europą, aplankant Europos Parlamentą plenarinės sesijos metu.Europos Parlamento narės Radvilės Morkūnaitės biuras skiria savo simpatijas Kauno Martyno Mažvydo vidurinės mokyklos mokytojos Auksės Petruševičienės 5b klasės mokinių mintims „Penktokai irgi turi idėjų!“ Visos klasės mokiniams dovanojamos knygos „Kai didysis žmogus sėdėjo ant stogo“.Visus konkurso rašinius galite perskaityti ČIAVisi kiti 24 rašinių kūrėjai gaus paguodos prizus, kuriuos įsteigė Europos Parlamento narės Radvilės Morkūnaitės biuras. Dėl prizų atsiėmimo kviečiame kreiptis el.paštu info@morkunaite arba telefonu +370 5 231 32 11.