- ketvirtas pagal dydį ežeras Lietuvoje (1337 hektarai). Didžiausios ežero daubos bei stačiausi krantai yra šiaurinėje Sartų dalyje. Krantai čia kyla iki 30 metrų aukščio, o giliausia vieta siekia 22 metrus.

Didžiausias ežero plotis - 950 metrų, vidutinis - 500 metrų. Kranto linija vingiuoja beveik 80 kilometrų. Ežere yra 7 salos. Didžiausia sala yra 6,5 hektaro ploto ir vadinama Didžiąja sala. Antra pagal dydį - Dumblynės sala - nuo seno yra gyvenama. Archeologai ją įvardija kaip kelių laikotarpių archeologijos paminklą (Neolito pabaigos - Žalvario amžiaus pradžios ir I-ojo tūkstantmečio pirmosios pusės gyvenvietės), o vietinių gyventojų saloje rastą lobį datuoja X-XII amžiais. Ši sala gyvenama ir šiandien.

Sartų ežeras primena šakotą medį, kurio kamienas 12,7 kilometro ištįsęs iš Šiaurės į Pietus, o nuo jo į abi puses linksta šakos ir nuo jų „nutrūkę“ ežerai - Zalvė, Zaduojys. Sartų ežero šakos dar vadinamos rinomis. Išskiriamos šešios šakos turi vardus: Dusetos, Bradesos (Zalvos), Pasartės, Kriaunakumpio (Lašės), Audrakampio (Aldrakumpio, Ragavos), Kalbutiškių.

Vyresni žmonės Sartų pavadinimo kilmę aiškina legendomis, kuriose minimi lenktynių metų ežere nuskendę sarti žirgai. Kiek tiesos yra legendose, nežinia, tačiau žirgų lenktynės ant Sartų ežero ledo vyksta jau nuo 1865 metų. Jau daugiau kaip šimtas metų, kai šios lenktynės tapo tradicinėmis.

Dėl labai sudėtingos konfigūracijos Sartų ežere tinkamas gyvenimo sąlygas randa įvairios žuvų rūšys, dalis jų - saugomos. Negiliuose atabraduose laikosi kartuolės ir kirtikliai, gilesnes Sartų daubas pamėgo šamai. Literatūroje minima, kad ties Kalbutiškėmis 1937 metais buvo sugautas net 110 kilogramų šamas.

Sartų ežerą ir Sartų regioninio parko kraštovaizdį apžvelgti galima nuo Sartų (Baršėnų) apžvalgos bokšto, kurio aukštis - net 35 metrai.


Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Važiuokite keliu Dusetos – Rokiškis apie 12 kilometrų, po to sukite į kairę (į Kriaunų miestelio pusę), važiuokite 2 kilometrus ir prie rodyklės, nukreipiančios į apžvalgos bokštą, sukite į kairę. Šiek tiek pavažiavę, rasite automobilių stovėjimo aikštelę. Joje palikę automobilį, galite nueiti iki apžvalgos bokšto. Užlipkite ir nusifotografuokite Sartų ež