regioninio parko įžymybė - penkiolikakamienė liepa. Tai medis – gamtos paminklas.

Viskas turi savo pradžią, turi ir pabaigą. Toks neišvengiamas gyvenimo dėsnis. Visiems jau iš geografijos vadovėlių žinoma Papilės šešiolikakamienė liepa vieną dieną tapo penkiolikakamiene, o 2007 metais vasarą - trylikakamiene.

1870 metais Papilėje V. Butkevičius pasodino turtingą parką, bet liepa ten jau galėjo augti anksčiau. Parkas priklausė ir Žemaičių vyskupystei. Dauguma medžių neišliko. Vienas iš nedaugelio likusiųjų – būtent ši įžymi liepa. Kadaise žmonės ją vadino „Dvylika brolių“.

Šios liepos kamienai yra 0,3 m storio ir apie 23 m aukščio. Liepa sparčiai sensta, plečiasi keras, kamienų augimo kampas kasmet didėja, krypsta į šonus.

Medis jau senas – beveik pusantro šimto metų, šaknys supuvusios. Niekas tiksliai nežino, kokio amžiaus jis yra iš tikrųjų.


Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Šiaulių – Mažeikių kelyje sukite į Papilę. Nesunkiai rasite gamtos paminklą - penkiolikakaminę liepą. Nusifotografuoti reikėtų taip, kad matytųsi visas medis ir šalia stovintis informacinis