Dėl kritulių trūkumo, dykumos dažniausiai yra sausi ir nederlingi žemės plotai, kurie, kaip dažnai manoma, yra karštose klimato zonose. Tačiau dykumos gali būti ir karštos, ir šaltos, taip pat gali egzistuoti bet kuriame pasaulio regione. Dvi didžiausios Žemėje esančios dykumos yra šaltos, padengtos ledu ir sniegu.

PASAULIO DYKUMŲ ŽEMĖLAPĮ GALITE ATSISIŲSTI IŠ ČIA.

Antarkties ir Arkties dykumos
Didžiausios pasaulio dykumos

Didžiausios pasaulio dykumo yra poliarinės dykumos: Antarkties ir Arkties dykuma. Antarkties dykuma užima 13 829 430 kv. km teritoriją Pietų ašigalyje. Antarktida yra pats ekstremaliausias žemynas Žemėje, taip pat šalčiausia, sausiausia ir vėjuočiausia vieta pasaulyje. Arkties dykuma yra labiausiai į šiaurę nutolęs regionas Žemėje, užimantis 12 726 937 kv. km teritorijos Šiaurės ašigalyje. Arkties dykuma iš dalies priklauso JAV, Kanadai, Suomijai, Grenlandijai, Islandijai, Norvegijai, Švedijai ir Rusijai.

Sachara
Sacharos dykuma

Trečioji pagal dydį dykuma pasaulyje ir didžiausia ne ašigaliuose esanti dykuma yra Sachara. Ji yra Šiaurės Afrikoje bei iš dalies priklauso Alžyrui, Čadui, Egiptui, Eritrėjai, Libijai, Maliui, Mauritanijai, Marokui, Nigeriui, Sudanui, Tunisui ir Vakarų Sacharai. Sacharos plotas yra 9 400 tūkst. kv. km, ji yra ir karščiausia pasaulio dykuma.

Arabijos dykuma
Arabijos dykuma

Arabijos dykuma yra ketvirtoji pagal dydį dykuma pasaulyje, kurios plotas yra 2 330 tūkst. kv. km. Arabijos dykuma yra Arabijos pusiasalyje bei dalinai priklauso Irakui, Jordanui, Kuveitui, Omanui, Katarui, Saudo Arabijai, Jungtiniams Arabų Emyratams ir Jemenui. Tiek Sacharos, tiek Arabijos dykuma yra žinomos dėl savo smėlio ir smėlio kopų.

Gobio dykuma
Gobi dykuma

Penkta pagal dydį dykuma Žemėje yra Azijos Gobio dykuma. Ši dykuma yra šiaurės vakarų Kinijoje bei pietinėje Mongolijoje. Gobio dykuma susikūrė Himalajų kalnų šešėlyje, kurie užstojo Gobį nuo lietaus.

Kalahario dykuma
Kalahari dykuma

Kalahario dykuma yra subtropinė dykuma pietų Afrikoje, užimanti 900 tūkst. kv. km teritoriją Angoloje, Botsvanoje, Namibijoje ir Pietų Afrikos Respublikoje. Kalahario dykuma yra šeštoji pagal dydį dykuma pasaulyje.

Patagonijos dykuma
Patagonijos dykuma

Pietų Amerikoje esanti Patagonijos dykuma yra septintoji pagal dydį dykuma pasaulyje ir jos plotas yra 670 tūkst. kv. km. Patagonijos dykuma yra Argentinos ir Čilės teritorijose, tarp Andų kalnų ir Atlanto vandenyno.

Didžioji Viktorijos dykuma
Didžioji Viktorijos dykuma

Didžioji Viktorijos dykuma yra aštuntoji pagal dydį dykuma pasaulyje ir užima 647 tūkst. kv. km teritoriją Australijoje.

Sirijos dykuma
Sirijos dykuma

Sirijos dykuma yra 520 tūkst. kv. km dydžio ir priklauso Irakui, Jordanui bei Sirijai.

Didžioji Baseino dykuma
Didžioji Baseino dykuma

Dešimtoji pagal dydį dykuma pasaulyje yra Didžioji Baseino dykuma (The Great Basin Desert) Jungtinėse Amerikos valstijose. Jos plotas – 492 tūkst. kv. km.