Niekas kitas negali taip gerai atspindėti upės vandens griaunančios jėgos kaip kanjonai ir tarpekliai, rašo environmentalgraffiti.com. Tam, kad susiformuotų įspūdingi kanjonai – natūralios gamtos skulptūros, gali praeiti milijonai metų.

Ilgi bei gilūs tarpekliai ir kanjonai paprastai yra priskiriami „stebuklingoms“ vietoms. Arizonos Didysis kanjonas ar Tibeto Yarlung Tsangpo Didysis kanjonas yra to „stebuklingo“ kraštovaizdžio įrodymas.

Šio sąrašo numeracija nėra konkreti, nes tai, ką galime vadinti didžiausiu kanjonu, gali būti matuojama skirtingais parametrais – ilgiu, gyliu ar visos teritorijos plotu. Taip pat, dalis kanjonų Himalajuose iki šiol yra nepasiekiami, taigi jie apskritai nebuvo apžvelgti.

10. Taros kanjonas – Juodkalnija

Taros kanjonas (Juodkalnija) / yves.g nuotr.

Pradėsime nuo žemyn besisukančio Taros upės kanjono Juodkalnijoje. Šis kanjonas yra toks gilus, kad yra vadinamas giliausiu upės „išgraužtu“ tarpekliu Europoje. Giliausiame taške kanjonas siekia 1 300 m gylį.

Kanjonas yra Durmitoro nacionaliniame parke, jis taip pat yra įtrauktas UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Kanjonas - 82 km ilgio.

9. Blaido upės kanjonas – Pietų Afrika (nuotr. viršuje)

Blaido upės kanjonas Pietų Afrikoje nėra pats didžiausias Žemėje, bet jis ypatingas dėl to, kad yra vienas iš žaliausių. 762 metrų gylio, 26 kilometrų ilgio tarpeklis yra gausiai padengtas subtropine augalija. Giliausia kanjono vieta prasideda nuo Mariepskop kalno žemyn iki upės žiočių.

Pačios neįtikimiausios perspektyvos ir vaizdai Pietų Afrikoje gali būti matomos tik nuo Blaido upės kanjono. Taip pat, nuo šios vietos galima matyti netgi toliau už Mozambiko sienos ribų. Kanjone galima rasti visas penkias Pietų Afrikos primatų rūšis.

8. Vario kanjonas – Meksika

Vario kanjonas (Meksika)

Šis kanjonas Chihuahua Meksikoje nėra vienas, tai – šešių kanjonų kompleksas, bet dėl paprastumo visi vadinami Vario kanjonu. Ispaniškai jis vadinasi Barranca del Cobre. Tokį pavadinimą jis gavo dėl savo žalsvo varinio sienų atspalvio. Šį kanjonų kompleksą suformavo šešios upės įtekančios į Korteso jūrą.

Giliausias iš šių kanjonų yra Barranca de Urique – jo gylis siekia net 1 879 metrus. Vario kanjonas turtingas savo laukine gyvūnija, bet dėl miškų kirtimų daugelis gyvūnų rūšių yra priskirtos nykstančioms.

7. Cotahuasi kanjonas – Peru

Cotahuasi kanjonas (Peru)

Šiame sąraše yra keletas kanjonų kuriais gali puikuotis Peru. Cotahuasi kanjono giliausias taškas siekia 3 535 metrus. Šis kanjonas susiformavo tarp dviejų kalnų masyvų – Coropuna ir Solimana, kaltininkė – Cotahuasi upė.

Cotahuasi supantis kanjonas - ganėtinai dramatiškas, bet tuo pačiu ir tolimas – norint jį ištyrinėti, gali tekti praleisti 12 valandų autobuse.

6. Kolkos kanjonas – Peru

Kolkos kanjonas (Peru)

Antrasis kanjonas, esantis Pietinėje Peru ir šiame sąraše - Kolkos kanjonas. Jo giliausias taškas siekia 4 160 metrus. Jis taip pat tituluojamas vienu giliausių kanjonų pasaulyje ir pasižymi įspūdingais vaizdais. Kolkos kanjonas yra dvigubai gilesnis nei Arizonos Didysis kanjonas ir taip pat yra viena lankomiausių ir labiausiai turistų pamėgtų vietų Peru.

Kolkos kanjonas ypatingas ne vien tik dėl savo gražių vaizdų, jis taip pat yra kai kurių Anduose gyvenančių retų paukščių bei žinduolių namai. Jo slėnyje yra surastos archeologinės vietos, kurios yra datuojamos maždaug 6 tūkst. metų senumo. Dar galima pridėti, jog sodrios žalios terasos buvo ūkininkaujamos žmonių, gyvenusių čia dar prieš inkus. Nenuostabu, kad ši vieta sulaukia per 120 tūkst. turistų per metus.

5. Fiš Riverio kanjonas – Namibija

Fiš Riverio kanjonas (Namibija)

Fiš Riverio kanjonas Namibijoje yra didžiausias kanjonas visame Afrikos žemyne. Šis gigantiškas upės kanalas per plynaukštę driekiasi 160 kilometrų. Kanjonas yra uolėtas, bet labai populiarus tarp keliautojų, kiekvienais metais jame yra rengiamas iššūkių kupinas maratonas. Daubų gylis gali siekti 550 metrų gylį, o kai kuriose vietose kanjonas išplatėja iki 27 kilometrų.

4. Didysis kanjonas – JAV

Didysis kanjonas (JAV)

Daugelis žmonių galvoja, kad šis kanjonas yra didžiausias pasaulyje, bet taip nėra. Tačiau nėra jokios abejonės, kad tai pats garsiausias kanjonas pasaulyje. Šis 1 828 metrų gylio ir 445 km ilgio kanjonas yra vienas iš septynių pasaulio gamtos stebuklų.

Geologai vis dar ginčijasi dėl to, kada Didysis kanjonas susiformavo. Naujausia teorija, teigia, kad tai buvo prieš 17 mln. metų, kai Kolorado upė pirmą sykį ėmė „graužtis“ per uolienas ir gilinti kanalą, taip suformuodama dabartinį vaizdą. Prie tokio kanjono vaizdo prisidėjo ir ledynmečiai, per kuriuos upėje buvo daugiau vandens ir tai pagreitino uolienų eroziją. Per metus šį kanjoną aplanko apie 5 mln. žmonių iš viso pasaulio.

3. Kali Gandaki slėnis – Nepalas

Kali Gandaki slėnis (Nepalas)

Kali Gandaki upė driekiasi per visą Kali Gandaki slėnį Nepale yra dar senesnė nei jį supantys Himalajų kalnai. Upė yra pavadinta hindu dievaitės vardu – Kali, jos vanduo – juodas dėl jame esančio dumblo.

Tikslus Kali Gandaki gylis nėra nustatytas, nes nevisi sutaria, koks yra jo krašto aukštis. Tačiau, jei gylis yra matuojamas nuo aukščiausios jo krašto viršūnės žemyn, tai galėtų būti giliausias kanjonas pasaulyje, kurio gylis būtų 6 800 metrų.

2. Capertee slėnis – Australija

Capertee slėnis (Australija) / Lip Kee nuotr.

Dar vienas šiame sąraše – Capertee slėnis Naujajame Pietų Velse, Australijoje. Šis didingas kanjonas yra didžiausias Australijoje ir yra žinomas dėl savo nelygaus, išvagoto kraštovaizdžio ir stačių smiltainio šlaitų. Dėl savo amžiaus Capertee slėnis nėra toks gilus kaip kiti kanjonai, tačiau tai atsveria jo bendras dydis. Jis yra platesnis bei 1 km ilgesnis nei Didysis kanjonas.

Kaip rodo piešiniai ant uolienų, šiame slėnyje wiradjuri aborigenų gentis gyvena jau apie 2 tūkst. metų. Čia taip pat buvo rasti ir kiti lobiai, tarp jų – ir 77 brangakmeniai, kurie vieno aukso ieškotojo dėka buvo iškasti per šešias dienas.

1. Yarlung Tsangpo Didysis kanjonas – Tibetas

Yarlung Tsangpo Didysis kanjonas (Tibetas) / Ssppeeeeddyy nuotr.

Šis kanjonas yra aukštai, Himalajuose, netoli šventojo kalno Kailash, kur teka Brahmaputra upė, Šiaurės Indijoje. Yarlung Tsangpo Didžiojo kanjono vidutinis gylis yra 4 876 metrai, o pats giliausias kanjono taškas siekia 6 009 metrus. Dėl to šis kanjonas dažnai laikomas pačiu giliausiu Žemėje.

Yarlung Tsangpo kanjonas yra įspūdingas ne tik dėl savo gylio, bet ir tai, kad jis driekiasi 240 kilometrų įspūdinga Tibeto vietove. Upė, kuri teka šiuo kanjonu, dažnai yra iššūkis kajakeriams, kurie ją praminė „Upių Everestu“.