Baltieji lokiai daugiausiai laiko medžioja ant ledo lyčių, tik vasarą, kai ledynai smarkiai sumažėja, jie priversti pasitraukti medžioti į sausumą. Tačiau naujas ir netikėtas filmavimo grupės atradimas gali pakeisti tokį požiūrį, rašo blogs.discovery.com.

Apie baltuosius lokius dokumentinį filmą kūrusi komanda visai netyčia aptiko 20 baltųjų lokių gyvenančių ant plokščio ledkalnio. Petermano ledkalnis dreifuoja maždaug 50 km nuo Bafino įlankos Kanadoje. Vadinasi, ne visi lokiai vasarą pasitraukia į sausumą, dalis jų lieka gyventi ant didelių ledkalnių ir laukia kitos žiemos.

„Turbūt ten jiems saugiau nei sausumoje ir jie tuo naudojasi, - mano vienas iš filmavimo grupės narių Chrisas Packhamas, - Greičiausiai jie laukia žiemos, kada jūros vėl užšals ir jie galės iškeliauti“.

JAV baltųjų lokių biologijos ekspertas Stevenas Amstrupas patvirtino, kad tai pirmas kartas, kada baltieji lokiai buvo aptikti gyvenantys ant toli nuo sausumos esančio ledkalnio.

Tiesa, mokslininkas iš kelia ir kitą hipotezę. Nebūtinai lokiai gyvena ant ledkalnio, nes ten jiems saugiau (nors pripažino ir tokią idėją). Galėjo nutikti ir taip, kad ledas ištirpo greitai ir galėjo susiformuoti dideli ledkalniai, nuo kurių lokiai nebespėjo pasitraukti.

„Pastaruosius kelis metu mačiau daug plokščių didelių ledkalnių, kurie nuskyla nuo Grenlandijos ledynų ir galiausiai jie atsiduria Bafino įlankoje. Tai dar reikia ištirti. Jei lokiai ten atsidūrė ne savo noru, greičiausiai reikės juos gelbėti“, - sako Britų Antarkties tyrimų centro dr. Keith Nicholls.